Obilježena slava Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima

16.11.2022. 14:22
0
IZVOR: katera.news

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Georgija u naselju Miljevići u Istočnom Novom Sarajevu, povodom hramovne slave - Đurđica.

Mitropolit Hrizostom naglasio je da je ovaj svetitelj stradao zbog ispovijedanja vjere u Isusa Hrista, te da je zbog toga primjer hrišćanskog vojnika.

On je, u besjedi nakon služenja Svete arhijerejske liturgije, rekao da vjernici svete mučenike, kao Svetog Georgija, slave, ne samo zbog stradanja, nego i zbog pozadine mučeništva i svega onoga što uz mučeništvo dolazi.

Slavski kolač slomljen je u Hramu, a kum ovogodišnje hramovne slave bio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

 

Ćosić je rekao da svaki čovjek koji ima mogućnost treba da bude uz svoj narod kada proslavlja velike praznike.

-Ljudi koji su vijekovima bili vezani za Sarajevo danas su ovdje u Istočnom Sarajevu i svetionik koji ih najviše okuplja jeste Srpska pravoslavna crkva, a tome danas svjedoči prisustvo velikog broja vjernika – rekao je on.

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Jovan Katić preuzeo je kumstvo za narednu godinu i naglasio da se Hram Svetog Georgija u Miljevićima razvijao uporedo sa ovom opštinom.

- Na veliku radost i ove godine je kao i do sada, na liturgiji veliki broj vjernika. Posebno sam vezan za ovaj hram jer je ovo moja parohija, tako da je veliko zadovoljstvo što sam dobio priliku da kumujem i budem domaćin sljedeće hramovne slave - rekao je Katić.

Hram Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima građena je po uzoru na Staru sarajevsku pravoslavnu crkvu i, osim centralnog oltara posvećenog ovom svetitelju, ima dva sporedna oltara posvećena Svetom sveštenomučeniku Petru Dabrobosanskom i Svetom mučeniku Vukašinu.

SPC danas obilježava praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, u narodu poznat kao Đurđic.

Sveti Georgije je veoma poštovan u srpskom narodu i slavi se dva puta godišnje - 16. novembra kao praznik prenošenja moštiju svetitelja - Đurđic, i 6. maja, kada se obilježava dan njegove smrti - Đurđevdan.

Komentari 0
Povezane vijesti
U utorak čitanje vaskršnje poruke U utorak čitanje vaskršnje poruke
Sveta tajna Jeleosvećenja u Crkvi Svetog Georgija u Miljevićima Sveta tajna Jeleosvećenja u Crkvi Svetog Georgija u Miljevićima
Mitropolit Hrizostom: Vrijeme posta, molitve i duhovnog razmišljanja Mitropolit Hrizostom: Vrijeme posta, molitve i duhovnog razmišljanja
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    10h 4m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 19m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    17h 10m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    15h 37m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    17h 29m
    0