Обиљежена слава Старе цркве у Сарајеву

21.11.2022. 14:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Светом архијерејском литургијом и ломљењем славског колача данас је у Сарајеву обиљежен Аранђеловдан - слава Храма светих арханђела Михаила и Гаврила, познатом као Стара црква.

Свештеник Дарко Ђого истакао је у бесједи да човјек свако јутро када се пробуди бира хоће ли бити анђео, вјесник славе Божије и православне вјере или демон, односно клеветник.

- Јер анђео значи вјесник, онај који казује у име Божије. Заиста, сваки човјек је позван да казује у име Божије и зато је у човјековом послању одувијек одлука - хоће ли бити анђео или неће - навео је отац Ђого.

Свештеник је подсјетио и на дијелове Јеванђеља по Матеју у којима Христос каже да када увриједимо некога ми увриједило и његовог анђела, као и на оне дијелове у којима се каже да се анђели на небесима радују када се само један грешник покаје.

- Када би свако од нас размишљао о томе да кад некога увриједи или опсује, када неког оклевета или зло помисли да увриједи и њега и анђела Божијег који о том човјеку промишља, можда бисмо два пута размислили о свом поступку - нагласио је отац Ђого.

Кум овогодишње славе био је Горан Шеховац из Источне Илиџе који је рекао да му је то као рођеном Сарајлији велика част и поручио да Срби овај град никада неће заборавити.

- Морате знати да су Срби изашли из Сарајева, али ми га никада нећемо заборавити! Оно је наше и нико нам га не може одузети! Наши преци су га градили, а то што се десило, десило се, ми сада градимо Источно Сарајево - истакао је Шеховац.

Кум славе Цркве светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву наредне године биће Сване Крешталица из Источног Новог Сарајева.

Прем предању и археолошким подацим, Стара српска православна црква Светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву потиче из средњег вијека.

У Старој цркви чува се десница Свете Текле, као и дијелови моштију Светог Пателејмона, Свете Макрине и Светог Јакова Персијанца. У женској цркви је смештен дјетињи ковчег са моштима.

Коментари 0
Повезане вијести
Свештеник послао оштру поруку пред празнично доба Свештеник послао оштру поруку пред празнично доба
Полиција Српске прославља крсну славу: МУП кључ стабилности и безбједности грађана Полиција Српске прославља крсну славу: МУП кључ стабилности и безбједности грађана
Стара црква у Сарајеву данас прославља крсну славу Стара црква у Сарајеву данас прославља крсну славу
Најчитаније
 • Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ
  1h 15m
  0
 • Наташи Ћејић потребна наша помоћ
  10h 23m
  2
 • Ноћни успон на врх Требевића (ФОТО)
  7h 10m
  1
 • Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
  7h 0m
  6
 • Преминуо глумац Саша Петровић
  11h 6m
  1