Обиљежена слава Старе цркве у Сарајеву

21.11.2022. 14:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Светом архијерејском литургијом и ломљењем славског колача данас је у Сарајеву обиљежен Аранђеловдан - слава Храма светих арханђела Михаила и Гаврила, познатом као Стара црква.

Свештеник Дарко Ђого истакао је у бесједи да човјек свако јутро када се пробуди бира хоће ли бити анђео, вјесник славе Божије и православне вјере или демон, односно клеветник.

- Јер анђео значи вјесник, онај који казује у име Божије. Заиста, сваки човјек је позван да казује у име Божије и зато је у човјековом послању одувијек одлука - хоће ли бити анђео или неће - навео је отац Ђого.

Свештеник је подсјетио и на дијелове Јеванђеља по Матеју у којима Христос каже да када увриједимо некога ми увриједило и његовог анђела, као и на оне дијелове у којима се каже да се анђели на небесима радују када се само један грешник покаје.

- Када би свако од нас размишљао о томе да кад некога увриједи или опсује, када неког оклевета или зло помисли да увриједи и њега и анђела Божијег који о том човјеку промишља, можда бисмо два пута размислили о свом поступку - нагласио је отац Ђого.

Кум овогодишње славе био је Горан Шеховац из Источне Илиџе који је рекао да му је то као рођеном Сарајлији велика част и поручио да Срби овај град никада неће заборавити.

- Морате знати да су Срби изашли из Сарајева, али ми га никада нећемо заборавити! Оно је наше и нико нам га не може одузети! Наши преци су га градили, а то што се десило, десило се, ми сада градимо Источно Сарајево - истакао је Шеховац.

Кум славе Цркве светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву наредне године биће Сване Крешталица из Источног Новог Сарајева.

Прем предању и археолошким подацим, Стара српска православна црква Светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву потиче из средњег вијека.

У Старој цркви чува се десница Свете Текле, као и дијелови моштију Светог Пателејмона, Свете Макрине и Светог Јакова Персијанца. У женској цркви је смештен дјетињи ковчег са моштима.

Коментари 0
Повезане вијести
Познат идентитет мушкарца који је ранио дјевојку у Сарајеву Познат идентитет мушкарца који је ранио дјевојку у Сарајеву
Пуцњава на Башчаршији: Рањена дјевојка, ухапшен мушкарац Пуцњава на Башчаршији: Рањена дјевојка, ухапшен мушкарац
Да се не заборави: Страдање српског свата на Башчаршији - Дан када је све почело Да се не заборави: Страдање српског свата на Башчаршији - Дан када је све почело
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    10h 16m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 34m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    22h 53m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    5h 1m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 49m
    0