Obilježena slava Stare crkve u Sarajevu

21.11.2022. 14:28
0
IZVOR: srna.rs

Svetom arhijerejskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača danas je u Sarajevu obilježen Aranđelovdan - slava Hrama svetih arhanđela Mihaila i Gavrila, poznatom kao Stara crkva.

Sveštenik Darko Đogo istakao je u besjedi da čovjek svako jutro kada se probudi bira hoće li biti anđeo, vjesnik slave Božije i pravoslavne vjere ili demon, odnosno klevetnik.

- Jer anđeo znači vjesnik, onaj koji kazuje u ime Božije. Zaista, svaki čovjek je pozvan da kazuje u ime Božije i zato je u čovjekovom poslanju oduvijek odluka - hoće li biti anđeo ili neće - naveo je otac Đogo.

Sveštenik je podsjetio i na dijelove Jevanđelja po Mateju u kojima Hristos kaže da kada uvrijedimo nekoga mi uvrijedilo i njegovog anđela, kao i na one dijelove u kojima se kaže da se anđeli na nebesima raduju kada se samo jedan grešnik pokaje.

- Kada bi svako od nas razmišljao o tome da kad nekoga uvrijedi ili opsuje, kada nekog okleveta ili zlo pomisli da uvrijedi i njega i anđela Božijeg koji o tom čovjeku promišlja, možda bismo dva puta razmislili o svom postupku - naglasio je otac Đogo.

Kum ovogodišnje slave bio je Goran Šehovac iz Istočne Ilidže koji je rekao da mu je to kao rođenom Sarajliji velika čast i poručio da Srbi ovaj grad nikada neće zaboraviti.

- Morate znati da su Srbi izašli iz Sarajeva, ali mi ga nikada nećemo zaboraviti! Ono je naše i niko nam ga ne može oduzeti! Naši preci su ga gradili, a to što se desilo, desilo se, mi sada gradimo Istočno Sarajevo - istakao je Šehovac.

Kum slave Crkve svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu naredne godine biće Svane Kreštalica iz Istočnog Novog Sarajeva.

Prem predanju i arheološkim podacim, Stara srpska pravoslavna crkva Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Sarajevu potiče iz srednjeg vijeka.

U Staroj crkvi čuva se desnica Svete Tekle, kao i dijelovi moštiju Svetog Patelejmona, Svete Makrine i Svetog Jakova Persijanca. U ženskoj crkvi je smešten djetinji kovčeg sa moštima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Da se ne zaboravi: Stradanje srpskog svata na Baščaršiji - Dan kada je sve počelo Da se ne zaboravi: Stradanje srpskog svata na Baščaršiji - Dan kada je sve počelo
Sutra krsna slava "Belih vukova" Sutra krsna slava "Belih vukova"
Sveštenik poslao oštru poruku pred praznično doba Sveštenik poslao oštru poruku pred praznično doba
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu noćas gorjela četiri automobila
  7h 29m
  1
 • Oštećena tri vozila u požaru u Spasovdanskoj ulici
  10h 12m
  0
 • Krađa iz marketa u Istočnom Novom Sarajevu
  10h 26m
  1
 • Gorjelo auto u Miljevićima
  10h 29m
  2
 • Godišnjica napada na svešteničku porodicu Starovlah na Palama
  12h 8m
  0