Обиљежене 23 године од убиства шесторице Срба у Прилужју

18.05.2022. 19:35
0
ИЗВОР: srna.rs

У Прилужју, највећем српском селу у општини Вучитрн, данас је служен парастос поводом 23 године од злочина над шесторицом Срба које су убили албански терористи.

Помен је служио парох Милован Којић у присуству чланова породица убијених, родбине, пријатеља и представника српских институција на Косову и Метохији.

- Страдали су само зато што су Срби, што су били угледни домаћини и што су са својим многочланим породицама били примјер свима којима је било до суживота Срба и Албанаца - рекао је предсједник Привременог органа општине Вучитрн са измјештеним сједиштем у Прилужју Милан Костић.

Он је истакао да Срби у Прилужју дугују страдалим сународницима и да тај дуг може стати у двије ријечи - останак и опстанак.

 Зато са овог мјеста, испред спомен-обиљежја, позивам све нас да останемо на својим огњиштима и да на тај начин одамо пошту и одужимо се страдалима који су животе положили само зато што су Срби - поручио је Костић.

Он је подсјетио да су албански терористи убиством шесторице виђенијих Срба из Прилужја имали за циљ да подстакну расељавање Срба.

- У тој злој намјери нису успјели и данас, послије 23 године, имамо само једну поруку - остајемо и опстаћемо на својим огњиштима јер то дугујемо себи, нашим страдалницима и држави Србији, која је стајала и стајаће иза нас - нагласио је Костић.

Послије парастоса и полагања цвијећа, признања општине Вучитрн уручена су најбољим спортистима и установама - школама, Дому здравља и Црвеном крсту.

Обиљежавању 23 године од злочина над шесторицом Срба у Прилужју, који је извршен на данашњи дан 1999. године, присуствовали су припадници словеначког Кфора.

Коментари 0
Повезане вијести
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    23h 23m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    13h 38m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 13m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    12h 0m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    19h 11m
    0