Обиљежене 24 године од злочина у Старом Грацку

23.07.2023. 15:19
0
ИЗВОР: srna.rs

У Старом Грацку код Липљана данас су обиљежене 24 године од убиства 14 жетелаца 23. јула 1999. године, након рата и доласка међународних мировних снага.

Тим поводом запаљене су свијеће и положени вијенци и цвијеће испред спомен-плоче постављене на објекту школе у центру села, а парастос је служио парох липљански Драгиша Јеринић, заједно са косовскопољским парохом Николом Драгићевићем у присуству породица, родбине и пријатеља убијених, као и представника Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију и српских институција.

Парох Јеринић је у бесједи навео да су жетеоци тог дана отишли да сакупе Божије дарове и својим породицама принесу хљеб, али да су, умјесто скупљеног жита, њихова беживотна и масакрирана тијела скупљале њихове породице.

- Њих су убили НАТО војници, лично и директно јер су они на Косово и Метохију дошли да нам донесу мир, али уместо тога наоружавали су наше комшије и непријатеље да би нас убијали - истакао је парох Јеринић.

Према његовим ријечима, ти исти НАТО војници, који су били у обавези да чувају народ, одбили су да дају патролу жетеоцима и на тај начин су им нацртали мету да би били лакше убијени.

- Наше страдалне жетеоце Бог је прославио јер су они носећи Крст знали да ће страдати, а на нама је остао дуг према њима да сачувамо имања на којима су страдали - рекао је парох липљански.

Он је апеловао да преостали Срби у Старом Грацку не продају оно што би у знак поштовања предака и недужно страдалих жетелаца морали оставити насљедницима.

- Ако имања буду продата, биће продата и жртва жетелаца. Ко има право да прода крв својих предака и оно што смо наследили и зато нека Господ да снаге свима да издрже и опстану на имањима и огњиштима у вери, због чега су страдали жетеоци - нагласио је прота Јеринић.

Потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић поручили су да ће све институције државе Србије истрајавати у захтјеву да злочинци буду пронађени и изведени пред лице правде.

На њиви су прије 24 године у касним поподневним сатима убијени седамнаестогодишњи Новица Јанићијевић, затим Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

Тадашњи цивилни администратор на Косову и Метохији Бернар Кушнер обећао је награду од милион марака сваком ко помогне да буду пронађени починиоци овог гнусног злочина.

Током истраге коју је УНМИК спровео приведено је седам Албанаца, али су због недостатка доказа пуштени на слободу.

ЕУЛЕКС је обуставио истрагу уз могућност да уколико се појаве нови докази, она буде настављена.

У Старом Грацку је опстало нешто више од 200 Срба од око 750, колико их је до 23. јула 1999. године живјело у овом селу које је формирао краљ Александар Карађорђевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    19h 25m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    20h 9m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    9h 45m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    13h 49m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    19h 53m
    3