Obilježene 24 godine od zločina u Starom Gracku

23.07.2023. 15:19
0
IZVOR: srna.rs

U Starom Gracku kod Lipljana danas su obilježene 24 godine od ubistva 14 žetelaca 23. jula 1999. godine, nakon rata i dolaska međunarodnih mirovnih snaga.

Tim povodom zapaljene su svijeće i položeni vijenci i cvijeće ispred spomen-ploče postavljene na objektu škole u centru sela, a parastos je služio paroh lipljanski Dragiša Jerinić, zajedno sa kosovskopoljskim parohom Nikolom Dragićevićem u prisustvu porodica, rodbine i prijatelja ubijenih, kao i predstavnika Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i srpskih institucija.

Paroh Jerinić je u besjedi naveo da su žeteoci tog dana otišli da sakupe Božije darove i svojim porodicama prinesu hljeb, ali da su, umjesto skupljenog žita, njihova beživotna i masakrirana tijela skupljale njihove porodice.

- Njih su ubili NATO vojnici, lično i direktno jer su oni na Kosovo i Metohiju došli da nam donesu mir, ali umesto toga naoružavali su naše komšije i neprijatelje da bi nas ubijali - istakao je paroh Jerinić.

Prema njegovim riječima, ti isti NATO vojnici, koji su bili u obavezi da čuvaju narod, odbili su da daju patrolu žeteocima i na taj način su im nacrtali metu da bi bili lakše ubijeni.

- Naše stradalne žeteoce Bog je proslavio jer su oni noseći Krst znali da će stradati, a na nama je ostao dug prema njima da sačuvamo imanja na kojima su stradali - rekao je paroh lipljanski.

On je apelovao da preostali Srbi u Starom Gracku ne prodaju ono što bi u znak poštovanja predaka i nedužno stradalih žetelaca morali ostaviti nasljednicima.

- Ako imanja budu prodata, biće prodata i žrtva žetelaca. Ko ima pravo da proda krv svojih predaka i ono što smo nasledili i zato neka Gospod da snage svima da izdrže i opstanu na imanjima i ognjištima u veri, zbog čega su stradali žeteoci - naglasio je prota Jerinić.

Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić poručili su da će sve institucije države Srbije istrajavati u zahtjevu da zločinci budu pronađeni i izvedeni pred lice pravde.

Na njivi su prije 24 godine u kasnim popodnevnim satima ubijeni sedamnaestogodišnji Novica Janićijević, zatim Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Tadašnji civilni administrator na Kosovu i Metohiji Bernar Kušner obećao je nagradu od milion maraka svakom ko pomogne da budu pronađeni počinioci ovog gnusnog zločina.

Tokom istrage koju je UNMIK sproveo privedeno je sedam Albanaca, ali su zbog nedostatka dokaza pušteni na slobodu.

EULEKS je obustavio istragu uz mogućnost da ukoliko se pojave novi dokazi, ona bude nastavljena.

U Starom Gracku je opstalo nešto više od 200 Srba od oko 750, koliko ih je do 23. jula 1999. godine živjelo u ovom selu koje je formirao kralj Aleksandar Karađorđević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći Skandalozni grafiti osvanuli na Crkvi Svete Trojice kod Peći
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    21h 26m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    19h 28m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    18h 21m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    18h 26m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    17h 29m
    1