Обиљежене 32 године од масакра над Србима у Ледићима

03.06.2024. 14:23
0
ИЗВОР: srna.rs

Код спомен-обиљежја у Ледићима у федералној општини Трново данас је служен парастос, прислужене су свијеће и положено цвијеће поводом обиљежавања 32 године од маскра над 24 српска цивила који су починили припадници такозване Армије БиХ, а за тај злочин нико није одговарао.

Парастосу за убијене житеље Ледића присуствовале су породице погинулих, представници борачких организација, те градских власти Источног Сарајева.

На помену је још једном поновљено да се о злочину у Ледићима и другим злочинима над Србима не смије престати говорити, како се не би поновили и како би једног дана правда стигла одговорне.

Најстарија жртва Иконија Васић имала је 92 године, а најмлађа Милун Тешановић само 18 мјесеци, којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу је на кућном прагу убијено 10 чланова породице Васић, комплетна деветочлана породица Тешановић, три члана породице Миовчић, затим Саво Кењић и Слађана Секулић.

Већина мјештана страдала је на кућном прагу, а они малобројни који су покушали да се сакрију по околним шумама пронађени су и убијени.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

У том периоду, на веома суров начин, убијени су и углавном масакрирани сви мјештани српске националности који нису могли на вријеме да побјегну из својих кућа, али и они који су, накратко, успјели.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела.

Према извјештају Министарства унутрашњих послова Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин - клањем, вјешањем или гушењем.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је 14. јула 2022. године првостепену пресуду којом су Едхем Годињак, Медарис Шарић и Мирко Буноза ослобођени оптужби за ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника на подручју Трнова 1992. и 1993. године.

Годињак, Шарић и Буноза су, према првостепеној пресуди из марта 2021. године, ослобођени оптужби за учешће у удруженом злочиначком подухвату у периоду од маја 1992. до јула 1993. године с циљем убијања и затварања Срба и паљења њихове имовине у селима на подручју Трнова.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких Почела молитвена прослава Светих новомученика Jасеновачких
Служен парастос погинулим припадницима 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС Служен парастос погинулим припадницима 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС
Радушка Павловић тридесет година тражи посмртне остатке сина Радушка Павловић тридесет година тражи посмртне остатке сина
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 15m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 38m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 11m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 8m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 59m
    0