Обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије

25.05.2024. 14:55
7
ИЗВОР: srna.rs

Српске подјеле нису потребне у овом турбулентном времену, већ треба радити на саборности, очувању Републике Српске и заједно са матицом Србијом сачувати српски род, поручено је данас из Старог Брода код Вишеграда гдје су обиљежене 82 године од страдања више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије.

У Старом Броду код Вишеграда данас је служен парастос код спомен-обиљежја, а потом су спуштене руже у ријеку Дрину. Присутни су били премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, начелници општина Вишеград, Соколац, Ново Горажде, историчар Милош Ковић, представници борачких организација Горњодринске регије.

Током усташке офанзиве мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији. Један број људи утопио се у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.

Српске цивиле који су се нагомилали на обали напале су усташе, убијале их, мучиле, силовале жене и бацале у воду, а неки су, да би се спасили од усташког ножа, сами скакали у ледену Дрину.

Према изјавама свједока, један број људи од убијања су спасили Нијемци и "недићевци".

Спомен-музеј старобродским жртвама освештан је у Старом Броду у септембру 2019. године. Постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Помен у Старом Броду организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Историја 27.05.2024. 12:38
    Ако ти шта није јасно "анонимно" отиђи до Острога, па види колико вас муслимана и католика долази у православни манастир... Паметном доста...
    Слава Богу за све!!!
  • Generic placeholder image
    Историја 27.05.2024. 12:33
    Бог Исус Христос је својим силаском на земљу посвједочио праву вјеру... Наши стари су је прихватили и кроз светитеље (чуда, исељења...) се опет потврђује и утврђује...
    На 700, 800 и више година пророци су пророковали долазак Бога... Ту је сва истина у православљу... Срби су прихватајући истину остали у њој, док сте ви пошли за Мухамедом који се сам прозвао пророком... Нити имаше иједног чуда ни исцељења, нити га ко прорече (посвједочи)... Осим агресивне реторике као најмлађе религије ништа немате... То вам је нажалост једина особина (религија,вјерска)...
  • Generic placeholder image
    Анонимно 26.05.2024. 15:00
    @Srboljub, pa jel istina sad da su Cetnici/Srbi ubijali nevine ili nije? Jel to definicija borbe za slobodu u "srpskom recniku"? Pa i srbi su nekad odlucili da se zovu srbi? Uzeli pravoslavlje tj. konvertovali iz mnogobozaca i pagana u monoteiste? Ili nisu? Jel ti postavljas granicu prihvatljivosti? I najgore je sto tvoje misljenje o tome ko je Ture ili nije ne znaci nista. Bijeda si ocito bio i ostao. Ako treba posla dodji u Federaciju, dace ti se!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 26.05.2024. 00:00
    Oj ture nije isto ne biti i biti izrod i konvertit, borac za slobodu i sluga okupatoru, Srbin i potur. A pošto se praviš da ne znaš šta je to ture, objasniću ti. Ture bi htjelo da je Turčin a nije, napola turčin je ture. Nit je Turčin niti nije. Ne govori turski, nego srpski. Ture ti je dakle g... od Turčina.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 25.05.2024. 21:31
    @Ne ustase, to ti je isto ko kad se kaze cetnicki pokolji u opstinama oko Pljevalja i istocne Bosne nad muslimanskim stanovnistvom u II Svj. ratu, a treba reci da su Srbi zapalili i poklali? Preporucujem knjigu Genocid nad muslimanima autora Vladimir Dedijera!
  • Generic placeholder image
    Buki 25.05.2024. 19:12
    Ne mantrajte više
  • Generic placeholder image
    Не усташе 25.05.2024. 15:57
    Зашто пиште усташке? Исправно је Хрватско Бошњачке војске. Овако испада да су усташе биле никаква паравојска у НДХ. Нису него регуларне елитне покретне јединице НДХ, састављене од Хрвата и њиховог цвијећа. На тај начин само ублажавате одговорност Хрвата и Бошњака.
Повезане вијести
У суботу обиљежавање 83 година од подизања устанка на Романији У суботу обиљежавање 83 година од подизања устанка на Романији
У Невесињу сутра обиљежавање 149 година од почетка устанака у Херцеговини У Невесињу сутра обиљежавање 149 година од почетка устанака у Херцеговини
Обиљежене 33 године од формирања Прве романијске пјешадијске бригаде Обиљежене 33 године од формирања Прве романијске пјешадијске бригаде
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    11h 1m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 36m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    21h 0m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    19h 57m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 40m
    9