Обиљежено 20 година од злочина над српском дјецом на ријеци Бистрици

12.08.2023. 13:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Литургијом за упокојене и парастосом данас је у Гораждевцу обиљежено 20 година од злочина над српском дјецом на ријеци Бистрици гдје су албански терористи убили Ивана Јововића и Пантелију Дикића.

Литургију за упокојене и парастос у цркви Рођења Пресвете Богородице у присуству породица родбине и пријатеља убијених српских дјечака служио је Његово преосвештенство викарни епископ новобрдски Иларион.

Епископ Иларион је у бесједи послије парастоса рекао да се српски народ моли Богу да се нађе онај коме рука није задрхтала када је починио злочин над српском дјецом на ријеци Бистрици.

- Сабрали смо се да принесемо бескрвну жртву у спомен Ивана и Пантелије, деце овога места, ове земље и речице која пролази кроз Гораждевац али и деце свих нас - рекао је владика Иларион, наглашавајући да су Иван и Панто у цијелом српском роду постали познати и признати јер су они српска нада.

Викарни епископ новобрдски је додао да је "рак рана скривање убице у своме дому и да то трује друштво и односе".

- Овај свет, колико год је добар онакав каквим га је Господ створио, у злу лежи, а том злу сви доприносимо. Сви смо удеоничари када чинимо грех на том депозиту зла. Инвестирали смо себе и уместо за добро, дали смо се за зло -  рекао је владика Иларион.

Послије парастоса, родбина страдалих дјечака положила је цвијеће и прислужила свијеће код споменика Дакићу и Јововићу на гробљима у горњем и доњем дијелу Гораждевца.

Гораждевчани подсјећају да, упркос обећањима тадашњих највећих представника УНМИК-а и КФОР-а, да ће уз награду од милион евра да преврну сваки камен да пронађу починиоца овог гнусног злочина, злочинци до данас нису пронађени.

Међународне мисије на Косову и Метохији су током вишегодишње истраге саслушале више десетина, углавном мјештана Гораждевца и околних албанских села, али је ЕУЛЕКС у фебруару 2011. године обуставио поступак због "недостатка доказа".

Породице страдалих дјечака истичу да су им обећали да ће поново покренути истрагу уколико буду понуђени нови докази. У Гораждевцу и даље стоји увјерење да је починилац злочина познат.

У нападу злочинаца 13. августа 2003. године рафалима из аутоматског оружја убијени су Иван Јововић /19/ и Пантелија Дакић /12/, док су њихови вршњаци Ђорђе Угреновић /20/, Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/ и Драгана Србљак /13/ тешко рањени.

У овом најбројнијем српском селу у општини Пећ, удаљеном од центра града око пет километара, данас је од пријератних готово 2.000 Срба опстало око 600. 

Коментари 0
Повезане вијести
Браћа Лазаревићи - "Гдје ће друго соколови него у висине" Браћа Лазаревићи - "Гдје ће друго соколови него у висине"
Крик истине: Од пастира до крвника Крик истине: Од пастира до крвника
Пале: Филм и споменица "Осамдесет година ћутања" трајна успомена и опомена Пале: Филм и споменица "Осамдесет година ћутања" трајна успомена и опомена
Најчитаније
 • Милош нас треба – покренута хуманитарна акција за нашег суграђанина!
  16h 39m
  2
 • Данас о здравственом стању Милоша Божовића
  19h 13m
  0
 • Сјећање на Веселина Пукету
  20h 27m
  0
 • Рецепт за посне кифле
  13h 10m
  0
 • Цијело подручје општине Соколац прогласити угроженим
  14h 51m
  0