Обиљежено 20 година од злочина над српском дјецом на ријеци Бистрици

12.08.2023. 13:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Литургијом за упокојене и парастосом данас је у Гораждевцу обиљежено 20 година од злочина над српском дјецом на ријеци Бистрици гдје су албански терористи убили Ивана Јововића и Пантелију Дикића.

Литургију за упокојене и парастос у цркви Рођења Пресвете Богородице у присуству породица родбине и пријатеља убијених српских дјечака служио је Његово преосвештенство викарни епископ новобрдски Иларион.

Епископ Иларион је у бесједи послије парастоса рекао да се српски народ моли Богу да се нађе онај коме рука није задрхтала када је починио злочин над српском дјецом на ријеци Бистрици.

- Сабрали смо се да принесемо бескрвну жртву у спомен Ивана и Пантелије, деце овога места, ове земље и речице која пролази кроз Гораждевац али и деце свих нас - рекао је владика Иларион, наглашавајући да су Иван и Панто у цијелом српском роду постали познати и признати јер су они српска нада.

Викарни епископ новобрдски је додао да је "рак рана скривање убице у своме дому и да то трује друштво и односе".

- Овај свет, колико год је добар онакав каквим га је Господ створио, у злу лежи, а том злу сви доприносимо. Сви смо удеоничари када чинимо грех на том депозиту зла. Инвестирали смо себе и уместо за добро, дали смо се за зло -  рекао је владика Иларион.

Послије парастоса, родбина страдалих дјечака положила је цвијеће и прислужила свијеће код споменика Дакићу и Јововићу на гробљима у горњем и доњем дијелу Гораждевца.

Гораждевчани подсјећају да, упркос обећањима тадашњих највећих представника УНМИК-а и КФОР-а, да ће уз награду од милион евра да преврну сваки камен да пронађу починиоца овог гнусног злочина, злочинци до данас нису пронађени.

Међународне мисије на Косову и Метохији су током вишегодишње истраге саслушале више десетина, углавном мјештана Гораждевца и околних албанских села, али је ЕУЛЕКС у фебруару 2011. године обуставио поступак због "недостатка доказа".

Породице страдалих дјечака истичу да су им обећали да ће поново покренути истрагу уколико буду понуђени нови докази. У Гораждевцу и даље стоји увјерење да је починилац злочина познат.

У нападу злочинаца 13. августа 2003. године рафалима из аутоматског оружја убијени су Иван Јововић /19/ и Пантелија Дакић /12/, док су њихови вршњаци Ђорђе Угреновић /20/, Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/ и Драгана Србљак /13/ тешко рањени.

У овом најбројнијем српском селу у општини Пећ, удаљеном од центра града око пет километара, данас је од пријератних готово 2.000 Срба опстало око 600. 

Коментари 0
Повезане вијести
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава? Да ли се у резолуцији помиње одсијецање српских глава?
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    17h 9m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 53m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 38m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 37m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 43m
    0