Obilježeno 20 godina od zločina nad srpskom djecom na rijeci Bistrici

12.08.2023. 13:00
0
IZVOR: srna.rs

Liturgijom za upokojene i parastosom danas je u Goraždevcu obilježeno 20 godina od zločina nad srpskom djecom na rijeci Bistrici gdje su albanski teroristi ubili Ivana Jovovića i Panteliju Dikića.

Liturgiju za upokojene i parastos u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u prisustvu porodica rodbine i prijatelja ubijenih srpskih dječaka služio je Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Episkop Ilarion je u besjedi poslije parastosa rekao da se srpski narod moli Bogu da se nađe onaj kome ruka nije zadrhtala kada je počinio zločin nad srpskom djecom na rijeci Bistrici.

- Sabrali smo se da prinesemo beskrvnu žrtvu u spomen Ivana i Pantelije, dece ovoga mesta, ove zemlje i rečice koja prolazi kroz Goraždevac ali i dece svih nas - rekao je vladika Ilarion, naglašavajući da su Ivan i Panto u cijelom srpskom rodu postali poznati i priznati jer su oni srpska nada.

Vikarni episkop novobrdski je dodao da je "rak rana skrivanje ubice u svome domu i da to truje društvo i odnose".

- Ovaj svet, koliko god je dobar onakav kakvim ga je Gospod stvorio, u zlu leži, a tom zlu svi doprinosimo. Svi smo udeoničari kada činimo greh na tom depozitu zla. Investirali smo sebe i umesto za dobro, dali smo se za zlo -  rekao je vladika Ilarion.

Poslije parastosa, rodbina stradalih dječaka položila je cvijeće i prislužila svijeće kod spomenika Dakiću i Jovoviću na grobljima u gornjem i donjem dijelu Goraždevca.

Goraždevčani podsjećaju da, uprkos obećanjima tadašnjih najvećih predstavnika UNMIK-a i KFOR-a, da će uz nagradu od milion evra da prevrnu svaki kamen da pronađu počinioca ovog gnusnog zločina, zločinci do danas nisu pronađeni.

Međunarodne misije na Kosovu i Metohiji su tokom višegodišnje istrage saslušale više desetina, uglavnom mještana Goraždevca i okolnih albanskih sela, ali je EULEKS u februaru 2011. godine obustavio postupak zbog "nedostatka dokaza".

Porodice stradalih dječaka ističu da su im obećali da će ponovo pokrenuti istragu ukoliko budu ponuđeni novi dokazi. U Goraždevcu i dalje stoji uvjerenje da je počinilac zločina poznat.

U napadu zločinaca 13. avgusta 2003. godine rafalima iz automatskog oružja ubijeni su Ivan Jovović /19/ i Pantelija Dakić /12/, dok su njihovi vršnjaci Đorđe Ugrenović /20/, Bogdan Bukumirić /14/, Marko Bogićević /12/ i Dragana Srbljak /13/ teško ranjeni.

U ovom najbrojnijem srpskom selu u opštini Peć, udaljenom od centra grada oko pet kilometara, danas je od prijeratnih gotovo 2.000 Srba opstalo oko 600. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Braća Lazarevići - "Gdje će drugo sokolovi nego u visine" Braća Lazarevići - "Gdje će drugo sokolovi nego u visine"
Krik istine: Od pastira do krvnika Krik istine: Od pastira do krvnika
Pale: Film i spomenica "Osamdeset godina ćutanja" trajna uspomena i opomena Pale: Film i spomenica "Osamdeset godina ćutanja" trajna uspomena i opomena
Najčitanije
 • Vječne rasprave o kalendaru: Da li bi Srbi prihvatili promjenu datuma slave
  10h 28m
  1
 • Udruženje "Grobari Pale" organizuje još jednu božićnu humanitarnu akciju
  11h 32m
  0
 • U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života
  12h 4m
  0
 • Imam poziva da se od lovačkih sekcija prave vojne formacije
  3h 16m
  5
 • Crkva Svetog Nikole: Uz obnovu svetinje osvježen bogoslužbeni život
  9h 22m
  0