Обиљежeно 29 година од страдања Срба у Сијековцу

26.03.2021. 14:32
0
ИЗВОР: СРНА

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије истакао је да је прије 29 година рат почео у Сијековцу, мирном мјесту које су многи звали "Мали Париз", гдје су Срби доживјели трагичну судбину од дојучерашњих комшија, пријатеља Хрвата, њихових оружаних снага и паравојних муслиманско-хрватских формација.

- Скоро пред сваком црквом имамо споменике пострадалим људима тога краја и мјеста. Овдје у Сијековцу је настала трагедија, прогон, мучеништво, из којег ће се, на несрећу, проширити широм Републике Српске и иза себе оставити пустош, страдање - рекао је владика Фотије у обраћању након што је освештао новосаграђени крст и служио помен убијеним српским цивилима.

Владика Фотије истакао је да су многе цркве и куће порушене, као и људске судбине.

- Овај народ је тек био заборавио страдање у Јасеновцу, Јадовну, великим логорима на стратиштима из Другог свјетског рата, а иста пошаст и нека идеологија је запријетила поново овим просторима - навео је владика Фотије.

Епископ зворничко-тузлански Фотије је истакао да су мјеста страдања мјеста на којима се мора учити и опраштању, те молити се за пострадале и за оне који су чинили злочине, али да то није лако.

- То је један велики подвиг, али морамо ово чинити да бисмо постали и заиста били људи, како је говорио наш патријарх Павле много пута за свога живота. Убијени нису били ни криви ни дужни, а страдали су само зато што су били православни Срби - рекао је владика Фотије.

Начелник општине Брод Зоран Видић истакао је да је 26. март значајан датум у историји Републике Српске, као и за локалну заједницу.

- У Броду имамо превише таквих датума. Локална заједница његује традицију сјећања. Не смијемо да заборавимо шта се десило. После 29 година само је један човјек одговарао за ове злочине -  рекао је Видић новинарима.

Он је нагласио да правосудне институције требају да истрају и да злочинци одговарају, али и додао да локална власт и људи у Броду никада ове злочине неће заборавити и учиће о њима све будуће генерације.

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу код Брода, уз ограничен број присутних, јутрос је служена литургија поводом обиљежавања 29 година од ратног злочина над 46 српских цивила, који су у овом селу починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне бошњачко-хрватске јединице из БиХ.

Након литургије, епископ Фотије је освештао новосаграђени крст и служио помен, послије чега су положени вијенци.

Помену су присуствовали и положили заједнички вијенац предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Вијенац је положила и делегација Народне скупштине Републике Српске, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, делегација општине Брод, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Српске и грађани.

Након помена и полагања вијенца Вишковић је посјетио Миљу Зечевић, чија су три сина и супруга на кућном прагу убиле хрватске снаге 26. марта 1992. године.

Мајку Миљу посјетили су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, начелник општине Брод Зоран Видић и делегација општинске Борачке организације.

Вишковић је посјетио и Сашу Милошевића, који је као десетогодишњак изгубио оца и два брата, а чија се кућа налази прекопута куће Зечевића.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    18h 38m
    0
  • Крађа у Палама
    16h 56m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    13h 23m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    16h 11m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    9h 32m
    0