Obilježeno 29 godina od stradanja Srba u Sijekovcu

26.03.2021. 14:32
0
IZVOR: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije istakao je da je prije 29 godina rat počeo u Sijekovcu, mirnom mjestu koje su mnogi zvali "Mali Pariz", gdje su Srbi doživjeli tragičnu sudbinu od dojučerašnjih komšija, prijatelja Hrvata, njihovih oružanih snaga i paravojnih muslimansko-hrvatskih formacija.

- Skoro pred svakom crkvom imamo spomenike postradalim ljudima toga kraja i mjesta. Ovdje u Sijekovcu je nastala tragedija, progon, mučeništvo, iz kojeg će se, na nesreću, proširiti širom Republike Srpske i iza sebe ostaviti pustoš, stradanje - rekao je vladika Fotije u obraćanju nakon što je osveštao novosagrađeni krst i služio pomen ubijenim srpskim civilima.

Vladika Fotije istakao je da su mnoge crkve i kuće porušene, kao i ljudske sudbine.

- Ovaj narod je tek bio zaboravio stradanje u Jasenovcu, Jadovnu, velikim logorima na stratištima iz Drugog svjetskog rata, a ista pošast i neka ideologija je zaprijetila ponovo ovim prostorima - naveo je vladika Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je istakao da su mjesta stradanja mjesta na kojima se mora učiti i opraštanju, te moliti se za postradale i za one koji su činili zločine, ali da to nije lako.

- To je jedan veliki podvig, ali moramo ovo činiti da bismo postali i zaista bili ljudi, kako je govorio naš patrijarh Pavle mnogo puta za svoga života. Ubijeni nisu bili ni krivi ni dužni, a stradali su samo zato što su bili pravoslavni Srbi - rekao je vladika Fotije.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić istakao je da je 26. mart značajan datum u istoriji Republike Srpske, kao i za lokalnu zajednicu.

- U Brodu imamo previše takvih datuma. Lokalna zajednica njeguje tradiciju sjećanja. Ne smijemo da zaboravimo šta se desilo. Posle 29 godina samo je jedan čovjek odgovarao za ove zločine -  rekao je Vidić novinarima.

On je naglasio da pravosudne institucije trebaju da istraju i da zločinci odgovaraju, ali i dodao da lokalna vlast i ljudi u Brodu nikada ove zločine neće zaboraviti i učiće o njima sve buduće generacije.

U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu kod Broda, uz ograničen broj prisutnih, jutros je služena liturgija povodom obilježavanja 29 godina od ratnog zločina nad 46 srpskih civila, koji su u ovom selu počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne bošnjačko-hrvatske jedinice iz BiH.

Nakon liturgije, episkop Fotije je osveštao novosagrađeni krst i služio pomen, poslije čega su položeni vijenci.

Pomenu su prisustvovali i položili zajednički vijenac predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Vijenac je položila i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, delegacija opštine Brod, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske i građani.

Nakon pomena i polaganja vijenca Višković je posjetio Milju Zečević, čija su tri sina i supruga na kućnom pragu ubile hrvatske snage 26. marta 1992. godine.

Majku Milju posjetili su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, načelnik opštine Brod Zoran Vidić i delegacija opštinske Boračke organizacije.

Višković je posjetio i Sašu Miloševića, koji je kao desetogodišnjak izgubio oca i dva brata, a čija se kuća nalazi prekoputa kuće Zečevića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Najčitanije
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    16h 42m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    15h 31m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    18h 8m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    18h 13m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    17h 41m
    0