Обиљежено 30 година Црвеног крста Републике Српске (ФОТО)

27.09.2022. 18:59
1
ИЗВОР: katera.news

Свечаном академијом и приказивањем документарног филма о раду Општинске организације Црвеног крста Источне Илиџе обиљежено је 30 година рада ове организације и Црвеног крста Републике Српске.

Ранко Скакавац, секретар Општинске организације Црвеног крста Источне Илиџе, изјавио је да је за 30 година ова организација прошла трновит пут, од суза и радости, туге и жалости.

Слика

-  По избијању Одбрамбено-отаџбинског рата основан је Црвени крст Српске Илиџе, касније Источне Илиџе, и ниједна општинска организација није прошла тако тежак пут. Свакодневна страдања, егзодус избјеглица из средње Босне, а након потписивања Дејтонског споразума егзодус српског становништва из Сарајева, обиљежили су тај пут – рекао је Скакавац.

Он је истакао да му је посебна част и задовољство и пуно срце што постоје добри људи без којих не би било добрих дјела.

-  У најтежим тренуцима са нама су били хуманисти и данас смо позвали представнике 15 општинских организација Црвених крстова из Србије да им захвалимо што су били уз српски народ том протеклог рата.

Скакавац је истакао да је општинска организација помагла и прикупила новац за 12-13 хуманитарних акција за лијечење наших суграђана.

-  Спасили смо многе животе, а нажалост било је и оних које нисмо могли. Ми даље настављамо исту мисију чинећи добра дјела и вјерујем у помоћ добрих људи и локалне заједнице – рекао је Скакавац.

Он је напоменуо да се системски мора рјешавати проблем функционисања општинских организација у Републици Српској.

- Општинске организације зависе од добре воље локалне заједнице, иако ми немамо тај проблем јер се у општини Источна Илиџа цијени и препознаје наш рад. Међутим, није тако са свим организацијама Црвеног крста у Републици Српској – рекао је Скакавац.

Слика

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је општина Српска Илиџа 1992. била једна од најоргазованијих општина у тадашњој Републици Српској, у којој је функционисала и општинска организација Црвеног крста.

У години када прослављамо 30 година српске општине Илиџа, обиљежавамо и јубилеј рада Општинске организације Црвеног крста Источне Илиџе. То је органиација која је од великог и општег значаја за ову општину и за ових 30 година, захваљујући управо овој организацији, много пута се чуло за Источну Илиџу - рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, Општинска организација Црвеног крста Источне Илиџе била је покретач многих акција у овој локалној заједници, али и оних које су превазилазиле границе града Источно Сарајево, Републике Српске и БиХ.

- Сви они који годинама учествују у акцијама Црвеног крста, волонтери, донатори, заслужили су да их помињемо и да им захвалимо за хуманост и доброту. Наши грађани могу да се ослоне на помоћ волонтера и секретара организације Ранка Скакавца захваљујући коме се организује велики број хуманитарних акција – рекао је он.

Божовић се захвалио пријатељима из Србије који су у тешким временима помагали грађанима.

-  Желим да Република Српска буде земља која ће кренути путем просперитета, да имамо што мање акција за прикупљање помоћи за лијечење, изградњу кућа и било који други облик волонтеризма – рекао је Божовић.

Владо Елез је честитао велики празник Крстовдан, поручивши да се треба држити српских исконских вриједности - вјере, љубави и наде.

-    Цијели живот се водим оним „ако си богат дај јер си богат, ако си сиромах дај од срца“ – рекао је он.

Слика

Раде Драшко, који је дио Општинске организације Црвеног крста Источна Илиџа од самог оснивања, био је очевидац свих раздобља кроз који је пролазила ова организација.

Он  је истакао да је тридесет година велики број, те да је у организацију Црвеног крста укључен искључиво из љубави.

Драшко истиче да је рад општинске организације Црвеног крста препознатњив широм Републике Српске и БиХ, те да омладинци остварују запажене резултате и  доносе медаља у Источну Илиџу. 

На свим такмичењима смо освојили меаље. Највише је било златних,  а такав успјех дугујемо нашим редовним састанцима на челу са  секретаром Ранком Скакавцом и  предсједником Владимиром Лубуром - навео је он.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pop 28.09.2022. 06:07
    Pozdrav za Vlada Popa Eleza velikog covjeka, dobrotvora i humanistu
Повезане вијести
У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црвеног крста У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црве...
Одржана академија посвећена српском пјеснику Добрици Ерићу у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Одржана академија посвећена српском пјеснику Добрици Ерићу у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
Акција добровољног даривања крви у петак у Фочи Акција добровољног даривања крви у петак у Фочи
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 12m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 30m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    16h 57m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 45m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 6m
    0