Објављен трећи том Енциклопедије Републике Српске

18.03.2021. 20:35
0
ИЗВОР: СРНА

Трећи том Енциклопедије Републике Српске обухвата 1.235 одредница и више од 200 придодатих одредница под словима Д, Ђ, Е и Ж, као и 589 фотографија и 17 карата, а у раду на овом недавно објављеном тому било је ангажовано 16 стручних редакција и 336 аутора.

 Као и у претходна два тома, према карактеру и садржају преовлађују одреднице из историје, етнологије и о насељима, саопштено је из Академије наука и умјетности Републике Српске.

Осим одредница микропедијског карактера, у овом тому заступљене су и оне које су комплексне, као што су "Други свјетски рат", "Добој", "Дервента", "Демографија", "Држава", "Епархије /епископије/ Српске православне цркве", "Електроенергетски потенцијал Републике Српске", "Етнологија код Срба у БиХ", "Ендемске врсте живог свијета у Републици Српској".

Као и у ранијим, у овом тому Енциклопедије Републике Српске поједине теме први пут су енциклопедијски обрађене, а поједине су први пут сагледане у контексту Републике Српске.

Приликом њихове обраде поштован је уобичајени енциклопедистички принцип да се објављују само поуздане и сведене информације, а изузетно наговијештена је могућност нових метода и техника у тумачењу појединих питања, истиче се у саопштењу.

Одређене концепцијске допуне произашле су из настојања да се у Енциклопедији створи што потпунија слика о Републици Српској, њеној историји и садашњости и због тога су и у овом тому Енциклопедији заступљене поједине одреднице општијег карактера, навели су из АНУРС, напомињући да публикације енциклопедијског типа тешко могу остварити потпуну уједначеност у садржају и обради одредница, као и равномјерну заступљеност обухваћених области.

У саопштењу се додаје да је рад на трећем тому Енциклопедије Републике Српске одвијао се предвиђеном динамиком, иако уз многе препреке.

Из АНУРС су навели да је, уз разумљиве тешкоће у ангажовању компетентних аутора и у организацији посла, скоро цијеле протекле године дуже или краће застоје у раду прузроковала епидемија вируса корона, због чега је реализација раније задатих рокова изискивала крајње ангажовање свих актера укључених у израду трећег тома.

- Одржавање и унапређење високих стандарда у концепцији и композицији, садржају и техничкој обради у реализацији пројекта Енциклопедије Републике Српске постављено је као стални императив - наглашава се у саопштењу.

Као и послије објављивања претходна два тома, објављивање трећег тома Енциклопедије Републике Српске омогућиће јавности да у доброј намјери укаже на недостатке, пропусте и мањкавости, које ће Редакција Енциклопедије настојати да отклони. Евентуалне чињеничне грешке и други пропусти били би исправљени у додатном тому Енциклопедије, напоменули су из АНУРС.

Први том Енциклопедије Републике Српске са одредницама под словима А-Б објављен је 2017. године, а други том са одредницама под словима В-Г 2018. године.

За први том Енциклопедије Академији наука и умјетности Републике Српске додијељена је Награда за најбољег издавача у дијаспори на 62. Међународном београдском сајму књига 2017. године, као и Специјална награда Гласа Српске на Сајму књига у Бањалуци 2018. године.

За други том Енциклопедије Академији је додијељено Специјално признање за најбољег издавача године на 63. Међународном београдском сајму књига 2018. године.

Коментари 0
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 6m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 39m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 5m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 18m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 47m
    3