Објављена имена министара нове Владе Србије, међу њима 10 нових лица

25.10.2020. 21:10
0
ИЗВОР: N1

Још се не зна тачно ко ће све бити у "Немањиној 11", јер се чекају одговори СПС-а за министарство просвјете и једно министарство без портфеља. Напредњаци су саопштили ко ће бити министри које су они одабрали у својим редовима, али и из редова других странака.

Очекује се да ће у сриједу мандатарка министре представити посланицима, као и то који су циљеви нове једногодишње Владе. У будућој влади је 10 нових имена, неколико нестраначких личности, међу којима и др. Дарија Кисић Тепавчевић. За људска и мањинска права задужена Гордана Чомић.

Кабинет у Немањиној 11 биће до сада најразноврснији. Из претходног сазива задржано је ипак девет министара, шест нових министара познато је из политичког живота - што из Српске напредне странке, што са других јавних функција, а што из Демократске странке.

Најмање познати јавности су Маја Поповић која из БИА стиже у Министарство правде, Томислав Моморовић који из приватног сектора долази на државну функцију у Министарству за инфраструктуру. Анђелка Атанасковић из Прве петролетке ће бити на челу Министарства привреде, као и новинар Ратко Дмитровић из странке Александра Шапћаћа који преузима бригу о породици.

- Чекамо одговор из СПС-а за један ресор и министарство без портфеља, ту је било некаквих неслагања унутар СНС-a око потенцијалног имена једног од министара без портфеља и још једна одлука није донијета - ту треба да се консултујем са премијерком и да она изађе са тим сутра, током дана- рекао је послије сједнице Предсједништва СНС-a предсједник те странке Александар Вучић.

Док се чека коначан списак познато је да ће наважнији задатак нове орочене владе бити борба против мафије. На питање упућено мандатарки зашто је ротирала министре Небојшу Стефановића и Александра Вулина, одговор ипак стиже од предсједника напредњака.

- Ја сам предложио ту промјену као што сам предложио и за Зорану као што сам предложио и неке друге ствари- одговорио је, умјесто мандатарке, Вучић.

N1: Значи ви сте формирали ову Владу?

Вучић: Нисам, формираће је посланици. Ана (Брнабић) је предложила неке друге ствари. Знате ми разговарамо и договарамо се. И ако било ко мисли да је казна одлазак у Министарство одбране, ја морам да вам кажем да је то на неки начин моје министарство и ако неко хоће да каже да је казна  - нека размисли о томе.

Конкретан одговор на питање зашто је направљена рокада на крају нисмо добили ни од лидера напредњака. Мандатарка Ана Брнабић није одговарала на питања новинара, није говорила о својим предлозима већ је само прочитала списак министара.

- Овде ћемо имати 22 или 23, али 21 ресор и од укупног броја чланова Владе значи 23 или 24 видећемо, чак 11 су жене, значи близу 50 посто- рекла је Брнабићева.

Једна од жена која се придружује Влади Српске напредне странке, СПС-а и СПАС-а је и бивша висока функционерка Демократске странке Гордана Чомић којој је додијељено министарство за људска права и друштвени дијалог.

- Никада се ни у чему нисмо слагали, ја сам једном рекао на телевизији да поштујем начин њеног политичког дјеловања без обзира што су и она и њена породица били најистакнутији у свим протестима и против мене лично и против СНС-а- рекао је Вучић.

Осим о саставу нове владе, лидер напредњака најавио је и одржавање страначке скупштине за март сљедеће године.

N1: Да ли је то сједница на којој ви подносите оставку на чело СНС-а, најављујете то већ годинама, ваш претходник Томислав Николић урадио је то одмах... Шта је проблем да и ви то учините?

Вучић: Великих промјена ће бити у СНС-у, али ћемо то да препустимо чланству Српске напредне странке... Нисам више сигуран за шта навијате у свему томе, па не могу да вам кажем да ли ћете ви да будете срећни или не, али увјерен сам да ће људи у СНС-у бити задовољни нашим рјешењима.

Од кад је стигао на чело државе, Александар Вучић обећава да ће отићи са чела странке, међутим то се није догодило. На посљедњим парламентарним изборима био је носилац листе СНС-а са позиције предсједника државе, а нема сумње да је о највећим промјенама у будућем кабинету Ане Брнабић одлучивао, како и сам каже, управо он.

Коментари 0
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    14h 40m
    0
  • Крађа у Палама
    12h 58m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    9h 25m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 13m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    5h 34m
    0