Objavljena imena ministara nove Vlade Srbije, među njima 10 novih lica

25.10.2020. 21:10
0
IZVOR: N1

Još se ne zna tačno ko će sve biti u "Nemanjinoj 11", jer se čekaju odgovori SPS-a za ministarstvo prosvjete i jedno ministarstvo bez portfelja. Naprednjaci su saopštili ko će biti ministri koje su oni odabrali u svojim redovima, ali i iz redova drugih stranaka.

Očekuje se da će u srijedu mandatarka ministre predstaviti poslanicima, kao i to koji su ciljevi nove jednogodišnje Vlade. U budućoj vladi je 10 novih imena, nekoliko nestranačkih ličnosti, među kojima i dr. Darija Kisić Tepavčević. Za ljudska i manjinska prava zadužena Gordana Čomić.

Kabinet u Nemanjinoj 11 biće do sada najraznovrsniji. Iz prethodnog saziva zadržano je ipak devet ministara, šest novih ministara poznato je iz političkog života - što iz Srpske napredne stranke, što sa drugih javnih funkcija, a što iz Demokratske stranke.

Najmanje poznati javnosti su Maja Popović koja iz BIA stiže u Ministarstvo pravde, Tomislav Momorović koji iz privatnog sektora dolazi na državnu funkciju u Ministarstvu za infrastrukturu. Anđelka Atanasković iz Prve petroletke će biti na čelu Ministarstva privrede, kao i novinar Ratko Dmitrović iz stranke Aleksandra Šapćaća koji preuzima brigu o porodici.

- Čekamo odgovor iz SPS-a za jedan resor i ministarstvo bez portfelja, tu je bilo nekakvih neslaganja unutar SNS-a oko potencijalnog imena jednog od ministara bez portfelja i još jedna odluka nije donijeta - tu treba da se konsultujem sa premijerkom i da ona izađe sa tim sutra, tokom dana- rekao je poslije sjednice Predsjedništva SNS-a predsjednik te stranke Aleksandar Vučić.

Dok se čeka konačan spisak poznato je da će navažniji zadatak nove oročene vlade biti borba protiv mafije. Na pitanje upućeno mandatarki zašto je rotirala ministre Nebojšu Stefanovića i Aleksandra Vulina, odgovor ipak stiže od predsjednika naprednjaka.

- Ja sam predložio tu promjenu kao što sam predložio i za Zoranu kao što sam predložio i neke druge stvari- odgovorio je, umjesto mandatarke, Vučić.

N1: Znači vi ste formirali ovu Vladu?

Vučić: Nisam, formiraće je poslanici. Ana (Brnabić) je predložila neke druge stvari. Znate mi razgovaramo i dogovaramo se. I ako bilo ko misli da je kazna odlazak u Ministarstvo odbrane, ja moram da vam kažem da je to na neki način moje ministarstvo i ako neko hoće da kaže da je kazna  - neka razmisli o tome.

Konkretan odgovor na pitanje zašto je napravljena rokada na kraju nismo dobili ni od lidera naprednjaka. Mandatarka Ana Brnabić nije odgovarala na pitanja novinara, nije govorila o svojim predlozima već je samo pročitala spisak ministara.

- Ovde ćemo imati 22 ili 23, ali 21 resor i od ukupnog broja članova Vlade znači 23 ili 24 videćemo, čak 11 su žene, znači blizu 50 posto- rekla je Brnabićeva.

Jedna od žena koja se pridružuje Vladi Srpske napredne stranke, SPS-a i SPAS-a je i bivša visoka funkcionerka Demokratske stranke Gordana Čomić kojoj je dodijeljeno ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog.

- Nikada se ni u čemu nismo slagali, ja sam jednom rekao na televiziji da poštujem način njenog političkog djelovanja bez obzira što su i ona i njena porodica bili najistaknutiji u svim protestima i protiv mene lično i protiv SNS-a- rekao je Vučić.

Osim o sastavu nove vlade, lider naprednjaka najavio je i održavanje stranačke skupštine za mart sljedeće godine.

N1: Da li je to sjednica na kojoj vi podnosite ostavku na čelo SNS-a, najavljujete to već godinama, vaš prethodnik Tomislav Nikolić uradio je to odmah... Šta je problem da i vi to učinite?

Vučić: Velikih promjena će biti u SNS-u, ali ćemo to da prepustimo članstvu Srpske napredne stranke... Nisam više siguran za šta navijate u svemu tome, pa ne mogu da vam kažem da li ćete vi da budete srećni ili ne, ali uvjeren sam da će ljudi u SNS-u biti zadovoljni našim rješenjima.

Od kad je stigao na čelo države, Aleksandar Vučić obećava da će otići sa čela stranke, međutim to se nije dogodilo. Na posljednjim parlamentarnim izborima bio je nosilac liste SNS-a sa pozicije predsjednika države, a nema sumnje da je o najvećim promjenama u budućem kabinetu Ane Brnabić odlučivao, kako i sam kaže, upravo on.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Orlovi" se oprostili od Mundijala "Orlovi" se oprostili od Mundijala
Piksi: „Svi igrači na raspolaganju, moramo da pobedimo i obradujemo navijače“ Piksi: „Svi igrači na raspolaganju, moramo da pobedimo i obradujemo navijače“
Eskobar: ZSO će biti formirana, to je obaveza za Srbiju, Kosovo i EU Eskobar: ZSO će biti formirana, to je obaveza za Srbiju, Kosovo i EU
Najčitanije
 • U pucnjavi u Istočnom Novom Sarajevu ranjena jedna osoba
  23h 23m
  4
 • Preminuo Veselin Puketa
  2h 39m
  1
 • Učenik, koji je izmakao stolicu profesorici, pokušao da se ubije
  3h 43m
  0
 • Oštećenja na autobusu nisu od vatrenog oružja
  18h 58m
  0
 • Osumnjičeni za brutalno ubistvo mladića predat Tužilaštvu
  19h 17m
  1