Објављено за шта се терете Шарић и његови сарадници

15.04.2022. 20:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Тужилаштво за организовни криминал у Београду саопштило је да је донијело наредбу о спровођењу истраге против 12 лица осумњичених за трговину дрогом, изазивање опште опасности, злоупотребу службеног положаја, као и убиство, међу којима је Дарко Шарић.

У току су саслушања осумњичених, након чега ће Тужилаштво поднијети судији за претходни поступак Вишег суда у Београду приједлог за одређивање притвора.

Тужилаштво је наложило спровођење истраге против Дарка Шарића, Дејана Лазаревића, Бојана Станојковића, Данила Одовића, Александра Бошковића, Николе Спасојевића, Данила Стојановића, Милутина Радовановића, Душка Мирковића, Стефана Андрејића, Марка Вукића и Уроша Радовановића, наводи се у саопштењу Тужилаштва.

Они су осумњичени за удруживање ради вршења кривичних дјела, тешко убиство, неовлаштену производњу и стављање у промет дроге, недозвољену производњу, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, изазивање опште опасности, злоупотребу службеног положаја и кривично дјело из члана 98 Закона о тајности података.

У саопштењу се наводи да, на основу доказа прикупљених у предистражном поступку, постоје основи сумње да је Шарић, у периоду од почетка 2020. до 14. априла ове године, организовао организовану криминалну групу која је у међународним размјерама на територији земаља Јужне Америке спроводила криминални план договарања неовлаштене куповине кокаина, те његов транспорт до Европе ради даље продаје.

Он је осумњичен да је организовао ову криминалну групу и да се, посредством њених припадника у Јужној Америци и других лица, лише живота лица која би покушала да осујете остварење контаката припадника његове криминалне групе са добављачима дроге из Јужне Америке, те је организовао и наложио извршење тешког убиства Милана Миловца.

Такође, преко чланова организоване криминалне групе у Србији, предузимане су радње које би утицале на ток и исходе кривичних поступака за трговину дрогом и прање новца који се воде против Шарића и других лица пред Посебним одјељењем за организовани криминал Вишег суда у Београду, усмјерене на дискредитацију и евентуални губитак статуса свједока сарадника Небојше Јоксовића.

С тим циљем припадници организоване криминалне групе су против Јоксовића подносили кривичне пријаве са неистинитим тврдњама да је он припремао и покушао убиство свједока одбране Горана Николашевића.

То су чинили како би се у јавности приказало да је свједок сарадник наставио са вршењем тешких кривичних дјела, а што је у кривичним поступцима против Дарка Шарића требало да има за резултат да изгуби статус свједока сарадника.

Осумњиченом Дејану Лазаревићу стављено је на терет да је као Шарићев бранилац непосредно или преко криптованих телефона са инсталираном апликацијом "Скај", са Шарићем договарао постављање експлозивне направе на возило оштећеног Горана Николашевића.

Он је осумњичен и да је организовао да Николашевић путем средстава јавног информисања за ово кривично дјело оптужи Јоксовића, како би се он дискредитовао као свједок сарадник.

Лазаревић се према Шарићевом налогу састајао са полицијским службеником, осумњиченим Душком Мирковићем, како би добијао повјерљиве податке о отвореним оперативним обрадама против припадника ове организоване криминалне групе, а за добијене информације и податке је осумњиченом Мирковићу давао новчане поклоне.

Осумњичени Бојан Станојковић, Никола Спасојевић, Данило Одовић, Стефан Андрејић, Александар Бошковић, Марко Вукић и Урош Радовановић су, поступајући према Шарићевим налозима, организовали набавку, а потом и набавили експлозивну направу, прикупљали податке о путничком возилу, мјесту паркирања возила, адреси становања, дневној рутини оштећеног Николашевића, фотографисали возило, обезбиједили станове за скривање лица која би извршила подметање експлозивне направе и новац за награду непосредним извршиоцима кривичног дјела.

Осумњичени Милутин Радовановић, као службено лице, замјеник начелника Службе за криминалистичко обавјештајне послове Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/, након извршеног кривичног дјела изазивање опште опасности, предузимао је радње које су имале за циљ да истрагу за ово кривично дело усмјере у погрешном правцу и да се као учиниоци овог кривичног дела означе лица која нису припадници организоване криминалне групе.

Милутину Радовановићу и Данилу Стојановићу се, као полицијским службеницима МУП-а, ставља на терет и да су искориштавањем свог службеног овлаштења сачинили службене исправе неистините садржине у којима су припаднике организоване криминалне групе и друга лица лишена слободе представљали као лица од изузетног значаја за безбједност Србије, због чега поступајући јавни тужилац није донио рјешење о задржавању нити је против ових лица предложио одређивање притвора.

Против двојице припадника ове организоване криминалне групе Петра Ћосића и Мануела Вулића, поступак се води у Хрватској за радње предузете у Еквадору и извршено кривично дјело тешко убиство Милана Миловца.

Преистражни поступак вођен је у оквиру међународне акције уз учешће надлежних полицијских и правосудних органа Еквадора, Хрватске и више европских земаља уз подршку Евроџаста и Европола, а у координацији са припадницима Безбедносно-информативне агенције, МУП-а, Управом криминалистичке полиције, Службом за борбу против организованог криминала и Службом унутрашње контроле.

Током овог поступка прикупљени су докази који су резултирали јучерашњим хапшењем организатора Дарка Шарића и припадника Дејана Лазаревића, Данила Одовића, Душка Мирковића и Уроша Радовановића, док се остали осумњичени налазе у бјекству и за њима се интензивно трага.

Коментари 0
Повезане вијести
Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    19h 43m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    5h 16m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    19h 53m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    5h 22m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    5h 20m
    0