Обогатио се продајом санти леда

24.08.2019. 20:42
0
ИЗВОР: Српска инфо

Средина је дана, а Едвард Кин, канадски рибар који сада трага за сантама леда одломљеним с гренландских глечера, добре је воље. Шездесетогодишњи капетан рибарског брода “Green Waters” спазио је свој идући улов – висок је двадесетак метара и плута недалеко од обале Њуфаундленда.

 – Врло лијеп комад леда – каже Кин. Он иначе испловљава свакога јутра у зору и с још тројицом чланова посаде креће у лов на своје “злато” – санте леда.

Тиме се бави више од 20 година и добро зарађује продајући локалним компанијама воду коју добије топљењем ледених громада. Бизнис му иде “руку под руку” с глобалним загријавањем.

Али тежак је то посао. Дани су дуги, а “жетва” није лака. До ове санте, коју је прво примијетио на сателитском снимку, морао је да плови 24 километра. Да “убију” вријеме, чланови посаде шале се на живописном локалном дијалекту – енглеском језику са ирским и шкотским примјесама.

Након што је стигао у подножје големог леденог зида у заливу Бонависта, Кин узима пушку и испаљује харпун према леденој маси, надајући се да ће одломити који комад, лед ипак остаје у једном комаду. -Некада успије, некада не-, каже Кин.

Трка с временом

У овом послу вријеме је новац. Санте се “љети јако брзо топе” и чим отплутају подаље од Њуфаундленда почиње трка с временом, објашњава Кин.

 – У Њуфаундленду то је као отпали лист. За неколико недјеља ће се отопити и тако поново вратити у природу. Ми зато не штетимо околини, ништа јој не отимамо, само користимо најчистију воду која постоји – истиче.

Двојица чланова његове посаде моторним чамцем круже око леденог бријега и траже комаде које би могли одломити. Опремљени мотком и мрежом купе драгоцјене дијелове, сваки тежак тону или двије, и привежу га на куку дизалице смјештене на рибарском броду. Кин потом подиже комаде изнад палубе и спушта их у контејнере запремине хиљаду литара, у којима ће се топити у наредним данима. Од маја до јула, посада прикупи око 800.000 литара воде коју продају локалним компанијама за долар по литри.

А оне је потом продају на тржишту као “најчистију воду” која се може добити за новац. Један од његових купаца продаје воду у стакленим бочицама по цијени од 16 канадских долара.

Циљају на богату клијентелу и надају се да ће се проширити посао на иностраном тржишту.

 

– Управо смо дошли до неких купаца на Блиском истоку – каже менаџер компаније Кери Чаулк.

Коментари 0
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 38m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 56m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 23m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 11m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 32m
    0