Obogatio se prodajom santi leda

24.08.2019. 20:42
0

Sredina je dana, a Edvard Kin, kanadski ribar koji sada traga za santama leda odlomljenim s grenlandskih glečera, dobre je volje. Šezdesetogodišnji kapetan ribarskog broda “Green Waters” spazio je svoj idući ulov – visok je dvadesetak metara i pluta nedaleko od obale Njufaundlenda.

 – Vrlo lijep komad leda – kaže Kin. On inače isplovljava svakoga jutra u zoru i s još trojicom članova posade kreće u lov na svoje “zlato” – sante leda.

Time se bavi više od 20 godina i dobro zarađuje prodajući lokalnim kompanijama vodu koju dobije topljenjem ledenih gromada. Biznis mu ide “ruku pod ruku” s globalnim zagrijavanjem.

Ali težak je to posao. Dani su dugi, a “žetva” nije laka. Do ove sante, koju je prvo primijetio na satelitskom snimku, morao je da plovi 24 kilometra. Da “ubiju” vrijeme, članovi posade šale se na živopisnom lokalnom dijalektu – engleskom jeziku sa irskim i škotskim primjesama.

Nakon što je stigao u podnožje golemog ledenog zida u zalivu Bonavista, Kin uzima pušku i ispaljuje harpun prema ledenoj masi, nadajući se da će odlomiti koji komad, led ipak ostaje u jednom komadu. -Nekada uspije, nekada ne-, kaže Kin.

Trka s vremenom

U ovom poslu vrijeme je novac. Sante se “ljeti jako brzo tope” i čim otplutaju podalje od Njufaundlenda počinje trka s vremenom, objašnjava Kin.

 – U Njufaundlendu to je kao otpali list. Za nekoliko nedjelja će se otopiti i tako ponovo vratiti u prirodu. Mi zato ne štetimo okolini, ništa joj ne otimamo, samo koristimo najčistiju vodu koja postoji – ističe.

Dvojica članova njegove posade motornim čamcem kruže oko ledenog brijega i traže komade koje bi mogli odlomiti. Opremljeni motkom i mrežom kupe dragocjene dijelove, svaki težak tonu ili dvije, i privežu ga na kuku dizalice smještene na ribarskom brodu. Kin potom podiže komade iznad palube i spušta ih u kontejnere zapremine hiljadu litara, u kojima će se topiti u narednim danima. Od maja do jula, posada prikupi oko 800.000 litara vode koju prodaju lokalnim kompanijama za dolar po litri.

A one je potom prodaju na tržištu kao “najčistiju vodu” koja se može dobiti za novac. Jedan od njegovih kupaca prodaje vodu u staklenim bočicama po cijeni od 16 kanadskih dolara.

Ciljaju na bogatu klijentelu i nadaju se da će se proširiti posao na inostranom tržištu.

 

– Upravo smo došli do nekih kupaca na Bliskom istoku – kaže menadžer kompanije Keri Čaulk.

Komentari 0
Najčitanije
 • Pronađen kokain i marihuana kod lica u Palama
  16.09.2019
  0
 • Danas smijenjena tri direktora u Šumama Srpske
  16.09.2019
  1
 • Za sada pet kandidata u trci za direktora Agencije za istrage i zaštitu
  16.09.2019
  0
 • Motociklista zadobio teške tjelesne povrede u saobraćajnoj nezgodi u Sokocu
  16.09.2019
  0
 • Dok je spavao djevojka mu iz automobila ukrala čak 23.000 KM
  11h 15m
  0