Оборени температурни рекорди широм старог континента

03.01.2023. 09:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Европа је суочена са неуобичајено топлим временом у јануару и оборени су бројни температурни рекорди широм Старог континента, пише британски дневник "Индипендент".

Према писању листа, у најмање седам европских држава измјерена је рекордно висока температура првог дана Нове године. У Бјелорусији, Данској, Чешкој, Летонији, Литванији, Холандији и Пољској регистрована је температура уобичајена за прољеће.

У мјесту Високаје у Бјелорусији измјерено је рекордних 16,4 степени Целзијусових. Претходно је највиша температура у јануара била 4,5 степени.

У пољском селу Корбијелов измјерено је рекордних 19 степени Целзијусових. Просјечна температура за то подручје у ово доба године је један степен. У Јаворнику у Чешкој, температура је за 16,6 степени виша од уобичајене јер је измјерено 19 степени, а за овај период просјек су три степена Целзијусова.

У Данској је измјерена температура од 12, 6 степени, у Летонији 11,1 степени, Литванији 14,6 степени и у Холандији 16,9 степени Целзијусових.

- На основу температура и области у којима су рекордне вриједности измјерене овај период се може сматрати као најекстремнији топлотни талас икад регистрован у Европи - рекао је климатолог Максимилијано Херера који прати екстремне температурне разлике.

Коментари 0
Повезане вијести
Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
"Епл" најскупљи бренд на планети "Епл" најскупљи бренд на планети
За колико је број људи на Земљи порастао у 2023. години За колико је број људи на Земљи порастао у 2023. години
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    18h 58m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 11m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 42m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 5m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 2m
    0