Обућари и текстилци шију губитке

22.09.2024. 10:57
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Додатни пад потражње за домаћим производима, несташица материјала и константан раст трошкова не престају да задају главобољу текстилној и обућарској индустрији у Српској иако су у фирмама очекивали да ће, након лошег старта, друга половина године донијети стабилизацију.

Обућарска и текстилна индустрија у Српској су, према ријечима привредника, пред сломом, јер се поред смањене потражње боре и са несташицом сировине, која је стизала из европских фабрика које су ставиле кључ у браву.

Предсједник Управног одбора Удружења текстила, коже и обуће РС Маринко Умичевић истакао је за “Глас Српске” да је потражња за домаћим производима знатно смањена.

- Ситуација је, мало је рећи, застрашујућа. Готово да немамо нових наруџби. Потражња је у односу на прије пола године пала за још сигурно 30 одсто. С друге стране, Европска унија је донијела одлуку да индустрија обуће више није перспективна и не може рачунати на подстицаје, због чега се фабрике масовно затварају - казао је Умичевић.

Додао је да и оно мало наруџби иностраних купаца што имају, не могу да испоштују, јер немају довољно репроматеријала, односно ђонове, шнале и другу робу неопходну за производњу, јер су фабрике из којих је сировина стизала затворене.

 У индустрији текстила је, према његовим ријечима, још гора ситуација.

- Без обзира на све, морамо бити оптимистични, тражити излаз и рјешење, јер смо пуно уложили да бисмо достигли овако завидан ниво рада, технолошки, али и у сваком другом погледу. Међутим, то нећемо моћи сами, без подршке друштва и власти, због чега ћемо у наредним данима тражити састанак са предсједником Владе РС Радованом Вишковићем - казао је Умичевић.

Да је пословање отежано и да их криза исцрпљује, сагласан је и власник компаније “Санино” из Дервенте Радован Пазуревић. Према његовим ријечима, стабилизација привредних токова се одвија јако споро.

- Очекивао сам да ће у другој половини ове године бити неког побољшања, међутим, био сам у заблуди да ће се одређени број фирми вратити на тржиште. Значајан број наших партнера почетком ове године отишао је у азијске земље, прије свега у Вијетнам и Камбоџу. Са собом су однијели послове и уговоре - казао је Пазуревић.

Додао је да су прошле године у овом периоду имали око 800 радника, док је тренутно у његовој фирми запослено 730 људи.

И у породичној фирми “Светислав текс” у Градишци, која постоји више деценија, тврде да не памте гори период.

Директор Славиша Пећанац казао је да су иначе радили за познате италијанске и хрватске фирме са којима су везе готово попуцале због турбуленција на тржишту.

- И нашим партнерима понестаје посла, због чега су наруџбе проријеђене. С друге стране, ми смо запосленима морали дизати плату, због чега ћемо, вјероватно, наставити са отпуштањем - казао је Пећанац додајући да у својој понуди имају трикотажни програм, односно памучне и дјечије ствари.

Прилагођавање

Власник фирме “Форте флекс” из Градишке Дејан Бјелобрк казао је да проблемима у текстилној индустрији нема никад краја те да је потражња за њиховим производима, између осталог душецима, пала за 30 одсто.

- Међутим, прилагођавамо се ситуацији. Довољно смо велики да можемо урадити озбиљну количину робе, а у исто вријеме и мали да имамо гдје надомјестити тај пад потражње  - казао је Бјелобрк.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Улошки устанак Сјећање на Улошки устанак
Данас сунчано и пријатно топло Данас сунчано и пријатно топло
Коловози мјестимично клизави, опасност од одрона Коловози мјестимично клизави, опасност од одрона
Најчитаније
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    16h 12m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    23h 44m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    22h 50m
    4
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    35m
    0
  • Представа "Мала сирена" сутра отвара 25. "Лут фест "
    18h 24m
    0