ОЦ „Јахорина“ иде у задужење од 133,8 милиона марака

11.04.2022. 20:12
5
ИЗВОР: capital.ba

Скупштина акционара Олимпијског центра (ОЦ) "Јахорина“ разматраће ускоро приједлог за дугорочно задужење предузећа у износу од 133,8 мииона марака за потребе градње гондоле Јахорина-Пале и ски-центра “Игришта”, сазнаје потал CAPITAL.

План је да се иде у десетогодишње задужење, по каматној стопи од максимално четири одсто годишње, са грејс периодом од минимално три године. Комерцијалним банкама биће понуђене гаранције Владе Републике Српске.

За гондолу ће, према плановима, бити потрошено непуних 96,9 милиона марака.

- Основни циљеви изградње гондоле су повезивање значајних тачака и подручја градског мјеста Пале са ски-центром Јахорина, обезбјеђење новог вида транспорта, изградња атрактивног система превоза који поред саобраћајних функција има и функцију панорамског разгледања планинског комплекса, могућности за додатне садржаје. Гондола која пролази предјелима нетакнуте природе отвориће низ могућности за нови развој и инвестирања - наводи се у приједлогу одлуке о задужењу.

Додаје се како ће се изградњом гондоле добити нови садржај и дати подстицај за даљи развој туризма на подручју општине Пале и комплетне Сарајевско-романијске регије.

Када је ријеч о ски-центру “Игришта” процјена је да ће за његову изградњу требати 36,9 милиона КМ.

Пројекат обухвата потпуну реконструкцију ски-центра, а очекује се да подстакне  развој општине Власеница и Хан Пијесак, као и развој цјелокупног источног дијела Републике Српске.

Према планираном рјешењу из наведених средстава предвиђена је изградња једне исклопиве шестосједне жичаре, покретне траке, водоакумулације, језера и водоснабдијевања, хангара, амбуланте, локала и бројних других садржаја.

- Пројекат би требало да омогући раст пословне конкурентности и повећање броја посјетилаца. Такође, један од економских циљева је директно отварање нових радних мјеста на период од минимум 20 година, активирање одређеног броја пројектантских, грађевинских и извођачких предузећа у трајању изградње, а потом и на одржавању предметних инвестиција.  Новим инвестицијама за Друштво се отварају разне могућности за напредовање и остваривање бољих пословних резултата - наводи се у приједлогу одлуке.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина“ Недељко Елек каже за CAPITAL како ће се кредитом затворити круг инвестиција на планини.

- Завршили смо прву фазу, осњежавање планине и повећање капацитета вертикалног транспорта. Сада идемо на изградњу гондоле и затварамо градњу на Јахорини - каже он и подсјећа како је за гондолу већ израђено идејно рјешење и главни пројекат.

Додаје како су улагања на Јахорини привукла инвеститоре, а што је за посљедицу имало повећање цијена земљишта и апартмана.

- Циљ нам је да добијемо монденско скијалиште са најбољим смјештајем, док ће хотели нижих категорија и хостели бити на Палама - навео је Елек.

Пише: Дејан Тавиловић

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    1312 12.04.2022. 09:48
    upravo tako, busaju se ovamo nekim pricama o lovi, jaci smo od Svice hahahaha a ovamo se grabe desetine miliona iz kasice prasice!bando crvena
  • Generic placeholder image
    Miki 76 11.04.2022. 23:14
    Mislim da je malo 133 miliona uzmite 200 miliona da vam može sigurno biti za pomenute projekte hahaha.
  • Generic placeholder image
    Hari 11.04.2022. 22:56
    Da nije malo zaduženje od "samo 133 miliona KM". Šta bi sa velikom pohvalom o rekordnoj zimskoj sezoni, tristohiljada skijaša i posjetilaca. Kad je je po hvalisanju, trebalo se pohvaliti i ekstraprofitom. Ima li ili nema dobiti, i oja je cifra? Ili je sve prekrivenom velom tajne pa ne mora znati javnost. I koliki dio iz dobiti se može plasirati u investicije ili sve mora biti zaduženje i krediti.
  • Generic placeholder image
    Tatamata 11.04.2022. 22:02
    To je kao imam posao platu, ali mi je draze uzeti od tate i mame a ono moje neka stoji
  • Generic placeholder image
    Jahorinac 11.04.2022. 21:30
    Pa kako sad treba kredit, pa zar nismo imali rekordnu sezonu, 500 miliona prihoda itd itd
Повезане вијести
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
ОЦ „Јахорина“ на наплату стигло 20 милиона КМ ОЦ „Јахорина“ на наплату стигло 20 милиона КМ
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 47m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    22h 11m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    17h 40m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    9h 17m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 58m
    0