ОЦ „Јахорина“ иде у задужење од 133,8 милиона марака

11.04.2022. 20:12
5
ИЗВОР: capital.ba

Скупштина акционара Олимпијског центра (ОЦ) "Јахорина“ разматраће ускоро приједлог за дугорочно задужење предузећа у износу од 133,8 мииона марака за потребе градње гондоле Јахорина-Пале и ски-центра “Игришта”, сазнаје потал CAPITAL.

План је да се иде у десетогодишње задужење, по каматној стопи од максимално четири одсто годишње, са грејс периодом од минимално три године. Комерцијалним банкама биће понуђене гаранције Владе Републике Српске.

За гондолу ће, према плановима, бити потрошено непуних 96,9 милиона марака.

- Основни циљеви изградње гондоле су повезивање значајних тачака и подручја градског мјеста Пале са ски-центром Јахорина, обезбјеђење новог вида транспорта, изградња атрактивног система превоза који поред саобраћајних функција има и функцију панорамског разгледања планинског комплекса, могућности за додатне садржаје. Гондола која пролази предјелима нетакнуте природе отвориће низ могућности за нови развој и инвестирања - наводи се у приједлогу одлуке о задужењу.

Додаје се како ће се изградњом гондоле добити нови садржај и дати подстицај за даљи развој туризма на подручју општине Пале и комплетне Сарајевско-романијске регије.

Када је ријеч о ски-центру “Игришта” процјена је да ће за његову изградњу требати 36,9 милиона КМ.

Пројекат обухвата потпуну реконструкцију ски-центра, а очекује се да подстакне  развој општине Власеница и Хан Пијесак, као и развој цјелокупног источног дијела Републике Српске.

Према планираном рјешењу из наведених средстава предвиђена је изградња једне исклопиве шестосједне жичаре, покретне траке, водоакумулације, језера и водоснабдијевања, хангара, амбуланте, локала и бројних других садржаја.

- Пројекат би требало да омогући раст пословне конкурентности и повећање броја посјетилаца. Такође, један од економских циљева је директно отварање нових радних мјеста на период од минимум 20 година, активирање одређеног броја пројектантских, грађевинских и извођачких предузећа у трајању изградње, а потом и на одржавању предметних инвестиција.  Новим инвестицијама за Друштво се отварају разне могућности за напредовање и остваривање бољих пословних резултата - наводи се у приједлогу одлуке.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина“ Недељко Елек каже за CAPITAL како ће се кредитом затворити круг инвестиција на планини.

- Завршили смо прву фазу, осњежавање планине и повећање капацитета вертикалног транспорта. Сада идемо на изградњу гондоле и затварамо градњу на Јахорини - каже он и подсјећа како је за гондолу већ израђено идејно рјешење и главни пројекат.

Додаје како су улагања на Јахорини привукла инвеститоре, а што је за посљедицу имало повећање цијена земљишта и апартмана.

- Циљ нам је да добијемо монденско скијалиште са најбољим смјештајем, док ће хотели нижих категорија и хостели бити на Палама - навео је Елек.

Пише: Дејан Тавиловић

Коментари 5
 • Generic placeholder image
  1312 12.04.2022. 09:48
  upravo tako, busaju se ovamo nekim pricama o lovi, jaci smo od Svice hahahaha a ovamo se grabe desetine miliona iz kasice prasice!bando crvena
 • Generic placeholder image
  Miki 76 11.04.2022. 23:14
  Mislim da je malo 133 miliona uzmite 200 miliona da vam može sigurno biti za pomenute projekte hahaha.
 • Generic placeholder image
  Hari 11.04.2022. 22:56
  Da nije malo zaduženje od "samo 133 miliona KM". Šta bi sa velikom pohvalom o rekordnoj zimskoj sezoni, tristohiljada skijaša i posjetilaca. Kad je je po hvalisanju, trebalo se pohvaliti i ekstraprofitom. Ima li ili nema dobiti, i oja je cifra? Ili je sve prekrivenom velom tajne pa ne mora znati javnost. I koliki dio iz dobiti se može plasirati u investicije ili sve mora biti zaduženje i krediti.
 • Generic placeholder image
  Tatamata 11.04.2022. 22:02
  To je kao imam posao platu, ali mi je draze uzeti od tate i mame a ono moje neka stoji
 • Generic placeholder image
  Jahorinac 11.04.2022. 21:30
  Pa kako sad treba kredit, pa zar nismo imali rekordnu sezonu, 500 miliona prihoda itd itd
Повезане вијести
Хотели и њихови гости ће убудуће враћати дугове ОЦ "Јахорина" Хотели и њихови гости ће убудуће враћати дугове ОЦ "Јахорина"
Препознајете ли лице осумњичено за крађу скија на Јахорини (ВИДЕО) Препознајете ли лице осумњичено за крађу скија на Јахорини (ВИДЕО)
Данашњу сједницу СО Пале обиљежила расправа око земљишта на Јахорини Данашњу сједницу СО Пале обиљежила расправа око земљишта на Јахорини
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  10h 16m
  1
 • У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
  23h 58m
  0
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  11h 20m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  11h 52m
  0
 • Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
  9h 10m
  0