OC „Jahorina“ ide u zaduženje od 133,8 miliona maraka

11.04.2022. 20:12
5
IZVOR: capital.ba

Skupština akcionara Olimpijskog centra (OC) "Jahorina“ razmatraće uskoro prijedlog za dugoročno zaduženje preduzeća u iznosu od 133,8 miiona maraka za potrebe gradnje gondole Jahorina-Pale i ski-centra “Igrišta”, saznaje potal CAPITAL.

Plan je da se ide u desetogodišnje zaduženje, po kamatnoj stopi od maksimalno četiri odsto godišnje, sa grejs periodom od minimalno tri godine. Komercijalnim bankama biće ponuđene garancije Vlade Republike Srpske.

Za gondolu će, prema planovima, biti potrošeno nepunih 96,9 miliona maraka.

- Osnovni ciljevi izgradnje gondole su povezivanje značajnih tačaka i područja gradskog mjesta Pale sa ski-centrom Jahorina, obezbjeđenje novog vida transporta, izgradnja atraktivnog sistema prevoza koji pored saobraćajnih funkcija ima i funkciju panoramskog razgledanja planinskog kompleksa, mogućnosti za dodatne sadržaje. Gondola koja prolazi predjelima netaknute prirode otvoriće niz mogućnosti za novi razvoj i investiranja - navodi se u prijedlogu odluke o zaduženju.

Dodaje se kako će se izgradnjom gondole dobiti novi sadržaj i dati podsticaj za dalji razvoj turizma na području opštine Pale i kompletne Sarajevsko-romanijske regije.

Kada je riječ o ski-centru “Igrišta” procjena je da će za njegovu izgradnju trebati 36,9 miliona KM.

Projekat obuhvata potpunu rekonstrukciju ski-centra, a očekuje se da podstakne  razvoj opštine Vlasenica i Han Pijesak, kao i razvoj cjelokupnog istočnog dijela Republike Srpske.

Prema planiranom rješenju iz navedenih sredstava predviđena je izgradnja jedne isklopive šestosjedne žičare, pokretne trake, vodoakumulacije, jezera i vodosnabdijevanja, hangara, ambulante, lokala i brojnih drugih sadržaja.

- Projekat bi trebalo da omogući rast poslovne konkurentnosti i povećanje broja posjetilaca. Takođe, jedan od ekonomskih ciljeva je direktno otvaranje novih radnih mjesta na period od minimum 20 godina, aktiviranje određenog broja projektantskih, građevinskih i izvođačkih preduzeća u trajanju izgradnje, a potom i na održavanju predmetnih investicija.  Novim investicijama za Društvo se otvaraju razne mogućnosti za napredovanje i ostvarivanje boljih poslovnih rezultata - navodi se u prijedlogu odluke.

Predsjednik Nadzornog odbora OC "Jahorina“ Nedeljko Elek kaže za CAPITAL kako će se kreditom zatvoriti krug investicija na planini.

- Završili smo prvu fazu, osnježavanje planine i povećanje kapaciteta vertikalnog transporta. Sada idemo na izgradnju gondole i zatvaramo gradnju na Jahorini - kaže on i podsjeća kako je za gondolu već izrađeno idejno rješenje i glavni projekat.

Dodaje kako su ulaganja na Jahorini privukla investitore, a što je za posljedicu imalo povećanje cijena zemljišta i apartmana.

- Cilj nam je da dobijemo mondensko skijalište sa najboljim smještajem, dok će hoteli nižih kategorija i hosteli biti na Palama - naveo je Elek.

Piše: Dejan Tavilović

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    1312 12.04.2022. 09:48
    upravo tako, busaju se ovamo nekim pricama o lovi, jaci smo od Svice hahahaha a ovamo se grabe desetine miliona iz kasice prasice!bando crvena
  • Generic placeholder image
    Miki 76 11.04.2022. 23:14
    Mislim da je malo 133 miliona uzmite 200 miliona da vam može sigurno biti za pomenute projekte hahaha.
  • Generic placeholder image
    Hari 11.04.2022. 22:56
    Da nije malo zaduženje od "samo 133 miliona KM". Šta bi sa velikom pohvalom o rekordnoj zimskoj sezoni, tristohiljada skijaša i posjetilaca. Kad je je po hvalisanju, trebalo se pohvaliti i ekstraprofitom. Ima li ili nema dobiti, i oja je cifra? Ili je sve prekrivenom velom tajne pa ne mora znati javnost. I koliki dio iz dobiti se može plasirati u investicije ili sve mora biti zaduženje i krediti.
  • Generic placeholder image
    Tatamata 11.04.2022. 22:02
    To je kao imam posao platu, ali mi je draze uzeti od tate i mame a ono moje neka stoji
  • Generic placeholder image
    Jahorinac 11.04.2022. 21:30
    Pa kako sad treba kredit, pa zar nismo imali rekordnu sezonu, 500 miliona prihoda itd itd
Povezane vijesti
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj
OC „Jahorina“ na naplatu stiglo 20 miliona KM OC „Jahorina“ na naplatu stiglo 20 miliona KM
Najčitanije
  • U Istočnom Sarajevu lišeno slobode osam lica
    22h 52m
    12
  • Petogodišnjak se ugušio čepom od soka
    17h 36m
    0
  • Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
    16h 49m
    0
  • Aprilska penzija 30. aprila
    18h 57m
    2
  • Nikola Golijanin osvojio Otvoreno prvenstvo u tenisu
    21h 10m
    1