Од 1. јануара буџетски радници моћи ће да уштеде за додатну пензију

01.11.2019. 10:43
0
ИЗВОР: Srna

Од 1. јануара 2020. године сви радници који примају плату из буџета Републике Српске моћи ће и да добровољно штеде за додатну пензију, тако што ће им од Владе додатно бити уплаћено 20 КМ мјесечно, што неће утицати на њихова постојећа примања, саопштено је из данас из Европског добровољног пензијског фонда /ЕПФ/.

Из овог фонда су навели да је Влада Републике Српске 18. јула донијела одлуку о организовању Пензијског плана за све запослене чије се плате финансирају из буџета Српске.

У саопштењу се наводи да ЕПФ пружа прилику грађанима да преузму одговорност за своје приходе у старости, добровољно и у складу са сопственим могућностима.

Свако ко жели моћи и да увећа износ уплате на лични рачун у овом фонду, а све информације о томе доступне су на интернет страници www.epf.ba.

Европски добровољни пензијски фонд са радом је почео крајем 2017. године и тада је и званично заживио трећи стуб пензијског система у Републици Српској.

Сви послодавци из приватног сектора у Српској још од краја 2017. године имају могућност организовања пензијских планова за своје запослене.

У моменту када почне колективно приступање Европском добровољном пензијском фонду, односно када се почне са уплатама, сви запослени који испуњавају неопходан услов по аутоматизму ће постати чланови Пензијског плана Владе Републике Српске који организује њихов послодавац.

Биће обезбијеђена и могућност да се, у сваком тренутку, иступи из наведеног пензијског плана.

Циљ аутоматског укључења је даљи развој добровољне штедње за додатну пензију, као посебног облика дугорочне намјенске штедње, кроз афирмисање послодаваца да групно укључе запослене у пензијски план.

Коментари 0
Повезане вијести
Априлска пензија 30. априла Априлска пензија 30. априла
Ражон Рондо одлучио да заврши професионалну каријеру Ражон Рондо одлучио да заврши професионалну каријеру
Почела исплата јануарских пензија Почела исплата јануарских пензија
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 17m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    10h 3m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    9h 36m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    12h 43m
    1
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    23h 41m
    1