Од 15. децембра у Српској почиње превентивна кампања „Лако је алкохол одбити!“

14.12.2022. 09:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Како би се смањио број возача који у саобраћају учествују под дејством алкохола, у Републици Српској ће од 15. децембра ове године до 31. јануара 2023. године бити спроведена традиционална превентивна кампања „Лако је алкохол одбити!“.

Кампању заједнички спроводе Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез Републике Српске са 49 ауто-мото друштава и локалне заједнице.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић навео је да је у Српској алкохол један од најчешћих узрока саобраћајних незгода, нарочито оних са најтежим посљедицама.

– Ризик од учешћа у саобраћајним незгодама и ризик од смртаног страдања расте са порастом концентрације алкохола у крви – истакао је Радовић гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Под утицајем алкохола погоршавају се психофизичке способности неопходне за безбједно учешће у саобраћају, односно слаби оштрина вида, продужава се вријеме реакције, слаби координација и прецизност покрета. Повећава се самоувјереност, слаби критичност, смањује се осјаћај одговорности, а возач постаје неопрезан и склон непоштовању саобраћајних прописа. Спровођењем кампање покушаће се утицати на промјену ставова возача, како не би управљали возилима у саобраћају, ако су под утицајем акохола.

У току трајања кампање возачи ће бити обавјештени о утицају алкохола на психофизичке способности које су битне за безбједно учешће у саобраћају, најчешћим грешкама које праве алкохолисани возачи, те посљедицама ризичних понашања у саобраћају.

Коментари 0
Повезане вијести
У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година
За воланом без појаса и то уз телефон За воланом без појаса и то уз телефон
Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 44m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    21h 17m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    20h 58m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    7h 58m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    5h 48m
    0