Од 15. јануара на рецепт ће бити доступно више нових лијекова

19.12.2021. 11:00
0
ИЗВОР: СРНА

Осигураницима Фонда здравственог осигурања Републике Српске од 15. јануара наредне године на рецепт ће бити доступно више нових лијекова, попут оних за остеопорозу, улцерозни колитис, епилепсију, артеријску хипертензију, дијететски препарати за бебе.

Из Фонда су појаснили да то значи да ће пацијенти издвајати знатно мање новца за ове лијекове, односно за лијекове са "Листе А" плаћаће само партиципацију уколико нису ослобођени плаћања ове обавезе, а за оне са "Листе Б" умјесто пуне плаћаће пола цијене.

Управни одбор Фонда је на приједлог Комисије за лијекове усвојио одлуку да се на "Листу А" уврсте четири нова лијека, а шест на "Листу Б".

- Тако ће осигураницима који имају акутну фазу улцерозног колитиса на рецепт бити доступан лијек `месалазин ректална суспензија`, који је уврштен на `Листу А` - наводи се у саопштењу и додаје да овај лијек утиче на смањење акутних напада, а самим тим и љекарских прегледа и хоспитализација, те смањује потребу за примјеном биолошке терапије.

И лијек "терипаратид, раствор за ињекцију", који се користи у лијечењу тешких форми остеопорозе, уврштен је на "Листу А", а правовременим третманом утиче се на смањење броја хоспитализација обољелих, боловања због инвалидности, љекарских прегледа.

Осигураницима ће у наредној години на "Листи А" бити доступан и лијек "леветирацетам, орални раствор", који се користи у лијечењу епилепсије, а његовим увиђењем биће омогућена примјена терапије и за дјецу јер већ постоји на листи али у облику таблете и користе га одрасли пацијенти.

На "Листу А" уврштен је и дијететски препарат, односно храна за посебне медицинске намјене /"Неокат"/, што је, сматрају у Фонду, значајна олакшица за родитеље беба до навршених 12 мјесеци живота које имају алергију на протеине крављег млијека и вишеструку интолеранцију на протеине хране.

Из Фонда доддају да ће због честих захтјева за рефундацију, ради унапређења доступности, на приједлог педијатра ову храну бити могуће убудуће добити на рецепт, без плаћања.

Овај дијететски препарат на рецепт ће бити доступан и за обољеле од Нетертоновог синдрома.

Такође, код ентералне хране /"Нутрини", "Нутрини дринк", "Инфантрини"/ коју користе обољели од појединих ријетких обољења, проширена је индикација, те ће се ови препарати од половине јануара моћи прописивати и обољелима од мукополисахаридозе тип два /Хантеров синдром/.

Када је у питању "Листа Б", уврштен је лијек "месалазин гастрорезистентне грануле" за лијечење акутних епизода и одржавање ремисије улцерозног колитиса.

На ову листу уврштени су и лијекови који се користе у лијечењу артеријске хипертензије, и то "еналаприл, лерканидипин", '"амлодипин, валсартан" и "амлодипин, хидрохлоротиазид, валсартан".

- У питању су лијекови који представљају савремену и ефикасну терапију јер су комфорнији за пацијенте будући да једна таблета у себи садржи два, односно три лијека. Управо из тог разлога и Фонд ће имати мање трошкове за фармацеутске услуге издавања лијека - појаснили су из Фонда, те додали да ови лијекови доприносе и смањењу нежељених ефеката.

Од 15. јануара и лијек "езетимиб таблете" налазиће се на "Листи Б", а он се користи за секундарну превенцију коронарне болести, као и код дијабетеса, хроничне бубрежне инсуфицијенције, те код присуства имплантата и графтова на срцу и крвим судовима. Лијек ће се прописивати по препоруци кардиолога или ендокринолога.

- Лијек `тадалафил филм таблете` моћи ће се прописивати под индикацијом бенигна хиперплазија простате и то по препоруци уролога - додали су из Фонда.

Такође, од половине јануара лијек којег користе обољели од цистичне фиброзе "дорназа алфа раствор за распршивање", а набавља га Фонд, испоручиваће се и апотекама у мјесту пребивалишта обољелих.

- Овај лијек је до сада био доступан само у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, а како родитељи са обољелом дјецом не би морали путовати из удаљенијих крајева Српске, омогућено је да се овај лијек може подићи и на рецепт у апотеци - навели су из Фонда здравственог осигурања.

Поред тога што ће пацијенти издвајати мање новца, у Фонду истичу да се увођењем савремених терапија обезбјеђује ефикасније лијечење обољелих, али и рационализују укупни трошкови лијечења, будући да нове терапије доприносе смањењу хоспитализација, прегледа, боловања и слично.

Увођењем нових лијекова, из Фонда кажу да су наставили дугогодишњу праксу да се крајем сваке године проширује листа с циљем да у наредној години осигураницима на располагању буде више лијекова у оквиру обавезног здравственог осигурања.

У складу с тим за наредну годину ФЗО је планирао око милион КМ више за лијекове на рецепт, односно укупно је планирано 61,5 милиона КМ, чиме се, како су објаснили, наставља континуитет унапређења доступности лијекова, а самим тим и здравствене заштите грађана.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела исплата пензија за мај Почела исплата пензија за мај
Руски инструктор за борбе прса у прса који је дао живот за Републику Српску и слободу српског народа Руски инструктор за борбе прса у прса који је дао живот за Републику Српску и слободу српс...
Позовите 1414 за лијечење Саре Недић Позовите 1414 за лијечење Саре Недић
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  11h 24m
  4
 • Више лица привредено због пуцњаве у Сокоцу, разматра се притвор за једног осумњиченог
  20h 17m
  3
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  14h 6m
  0
 • Томислав Томо Вељанчић - командант Првог добровољачког пука "Саво Дерикоња"
  13h 33m
  0
 • На Палама обиљежена 31 година од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“
  19h 44m
  1