"Од 36 милиона евра помоћи, за мигранте потрошено 94 одсто"

16.11.2019. 16:18
0
ИЗВОР: Срна

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да је ЕУ од почетка прошле године пружила 36 милиона евра помоћи БиХ, од којих је 96 одсто потрошено на бригу за мигранте, укључујући успостављање и управљање привремених прихватних центара Ушивак, Борићи, Бира, Мирал и Седра.

Сатлер је навео да је преосталих шест одсто искориштено за помоћ БиХ с циљем јачања капацитета за управљање миграцијама, те да у ЕУ очекују од власти БиХ да заједно раде на изналажењу начина за подјелу одговорности и одрживих рјешења за питања миграција.

Он је додао да је примјер тога недавна одлука власти у БиХ о додјели два додатна објекта за пријем миграната на подручју изван Унско-санског кантона.

- Ова одлука смањиће притисак на власти Бихаћа и Унско-санског кантона који су миграцијски прилив до сада носили на својим плећима. Ово би требало довести до брзог затварања локације Вучјак - сматра Сатлер.

Он је додао да ће ЕУ наставити ангажман да би помогла у изналажењу одрживих и прихватљивих рјешења за све, кроз дијалог и у блиској консултацији са властима БиХ.

Сатлер је навео да је Европска комисија у контакту и са властима Хрватске о питању имплементације заједничког европског система азила, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Он је истакао и да је ЕУ опредијељена да подржи полицијске структуре у БиХ да јачају сарадњу, координацију и ефикасност да би испуниле потребе и очекивања грађана БиХ у складу са међународним и ЕУ стандардима.

Коментари 0
Повезане вијести
Сваки десети становник ЕУ није могао да обезбиједи оброк са месом сваки други дан Сваки десети становник ЕУ није могао да обезбиједи оброк са месом сваки други дан
БиХ остала без приступних преговора? БиХ остала без приступних преговора?
Од 2024. године држављанима БиХ за улазак у ЕУ ће требати потврда Од 2024. године држављанима БиХ за улазак у ЕУ ће требати потврда
Најчитаније
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  21h 11m
  0
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  9h 40m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  16h 11m
  6
 • Мостарка има рак који је метастазирао, а и супруг јој је тешко болестан: Помозимо јој у лијечењу
  20h 26m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  10h 42m
  1