"Од 36 милиона евра помоћи, за мигранте потрошено 94 одсто"

16.11.2019. 16:18
0
ИЗВОР: Срна

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да је ЕУ од почетка прошле године пружила 36 милиона евра помоћи БиХ, од којих је 96 одсто потрошено на бригу за мигранте, укључујући успостављање и управљање привремених прихватних центара Ушивак, Борићи, Бира, Мирал и Седра.

Сатлер је навео да је преосталих шест одсто искориштено за помоћ БиХ с циљем јачања капацитета за управљање миграцијама, те да у ЕУ очекују од власти БиХ да заједно раде на изналажењу начина за подјелу одговорности и одрживих рјешења за питања миграција.

Он је додао да је примјер тога недавна одлука власти у БиХ о додјели два додатна објекта за пријем миграната на подручју изван Унско-санског кантона.

- Ова одлука смањиће притисак на власти Бихаћа и Унско-санског кантона који су миграцијски прилив до сада носили на својим плећима. Ово би требало довести до брзог затварања локације Вучјак - сматра Сатлер.

Он је додао да ће ЕУ наставити ангажман да би помогла у изналажењу одрживих и прихватљивих рјешења за све, кроз дијалог и у блиској консултацији са властима БиХ.

Сатлер је навео да је Европска комисија у контакту и са властима Хрватске о питању имплементације заједничког европског система азила, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Он је истакао и да је ЕУ опредијељена да подржи полицијске структуре у БиХ да јачају сарадњу, координацију и ефикасност да би испуниле потребе и очекивања грађана БиХ у складу са међународним и ЕУ стандардима.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ остала без приступних преговора? БиХ остала без приступних преговора?
Од 2024. године држављанима БиХ за улазак у ЕУ ће требати потврда Од 2024. године држављанима БиХ за улазак у ЕУ ће требати потврда
EУ на мала врата увела санкције грађанима Српске EУ на мала врата увела санкције грађанима Српске
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 27m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 37m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 29m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 28m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 22m
    0