Од данас бесплатни превентивни прегледи дојки у Болници "Србија"

14.10.2024. 13:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Болница "Србија" у Источном Сарајеву од данас до 24. октобра вршиће бесплатне превентивне прегледе дојки.

Прегледе обавља примаријус доктор Милорад Шупић, специјалиста опште хирургије, који је истакао да очекује добар одзив жена као и претходних година у октобру, мјесецу борбе против ове болести.

- Превентивне прегледе организујемо с циљем што ранијег откривања промјене на дојци и да би едуковали наше пацијентице шта то значи, јер изљечење сваког тумора који се открије у раној фази је много већа него када дође у неким запуштеним фазама - истакао је Шупић новинарима.

Бесплатни прегледи се обављају у договору са Удружењем жена обољелих од рака дојке и репродуктивних органа "ФеминИС".

Шупић је навео да је сваке године број жена које долазе на преглед већи, те да је позитивно што има и доста младих жена.

Он је додао да је на простору које покрива ова болница, од 2010. до 2017. године на годишњем нивоу регистровано од 35 до 45 обољелих пацијенткиња.

- Међутим, примијетили смо да је ове године број карцинома у порасту и ми већ сада имамо преко 50 корбиопсија које су урађене у овој болници и углавном су све позитивне на карцином дојке - истакао је Шупић.

Он је рекао да је претходних година регистрован велики број тумора у четвртој фази болести, док је ове године до сад био само један, што је велики успјех.

Медицинска сестра Драгана Тодоровић, чланица "ФеминИС"-а, рекла је да ово удружење постоји од 2012. године.

- Нажалост, пуно медицинских сестара оперисано је од карцинома дојке, нас неких шест или седам је тада било у питању. Сада су кренуле прве иницијативе да нешто промијенимо, да подигнемо свијест жена о том проблему и да демистификујемо ову болест - навела је Тодоровићева.

Она је указала да је страх највећа кочница превентивног прегледа, али да доводи до најгорих исхода.

- Карцином дојке је изљечив, чак 99 одсто, само када је `ухваћен` на вријеме, када нема метастаза. Битно је болест открити на вријеме и онда нема страха - поручила је Тодоровићева.

Предсједник "ФеминИС"-а Маја Јеремић истакла је да у посљедњих неколико година акција превентивних прегледа дојки није функционисала, али да су на велико задовољство овог удружења и у сарадњи и подршци Болнице "Србија" ове године успјели поново организовати акцију.

Она је навела да је код обољелих највећи проблем само прихватање болести, наводећи да се жене веома тешко могу носити са тим да су уопште од тога обољеле.

- Али, морамо да схватимо да та болест може да буде изљечива ако се открије на вријеме, тако да је свакако битно и потребно да жене иду на редовне прегледе, да прихвате болест и да крену у процес њиховог излијечења - нагласила је Јеремићева.

Она је најавила да се у наредном периоду планира организовати групни разговор жена обољелих од карцинома са психологом или психотерапеутом.

Прегледе ће бити обављани у Поликлиници сваки радни дан, осим уторка, од 10.00 до 14.00 часова.

Термин за преглед може се заказати на број телефона: 057/325-300 – локал 387, сваки радни дан од 7.30 до 14.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра дочек вицешампионке свијета Марине Куртеш Сутра дочек вицешампионке свијета Марине Куртеш
Бесплатном мамографском прегледу одазвало се педесетак жена Бесплатном мамографском прегледу одазвало се педесетак жена
Уредница "Спин.инфо" саслушана у полицијској станици због кривичне пријаве за клевету Уредница "Спин.инфо" саслушана у полицијској станици због кривичне пријаве за клевету
Најчитаније
  • Црква Успења Пресвете Богородице на Палама (ФОТО)
    7h 57m
    0
  • У уторак сахрана свих жртава катастрофалних поплава у Доњој Јабланици и селу Злате
    19h 16m
    0
  • Дијете пало са четвртог спрата зграде
    20h 28m
    0
  • Раденко Ивановић стекао звање доктора медицинских наука
    3h 34m
    2
  • На данашњи дан 1784. хиротонисан Свети Петар Цетињски
    20h 42m
    0