Od danas besplatni preventivni pregledi dojki u Bolnici "Srbija"

14.10.2024. 13:06
0
IZVOR: srna.rs

Bolnica "Srbija" u Istočnom Sarajevu od danas do 24. oktobra vršiće besplatne preventivne preglede dojki.

Preglede obavlja primarijus doktor Milorad Šupić, specijalista opšte hirurgije, koji je istakao da očekuje dobar odziv žena kao i prethodnih godina u oktobru, mjesecu borbe protiv ove bolesti.

- Preventivne preglede organizujemo s ciljem što ranijeg otkrivanja promjene na dojci i da bi edukovali naše pacijentice šta to znači, jer izlječenje svakog tumora koji se otkrije u ranoj fazi je mnogo veća nego kada dođe u nekim zapuštenim fazama - istakao je Šupić novinarima.

Besplatni pregledi se obavljaju u dogovoru sa Udruženjem žena oboljelih od raka dojke i reproduktivnih organa "FeminIS".

Šupić je naveo da je svake godine broj žena koje dolaze na pregled veći, te da je pozitivno što ima i dosta mladih žena.

On je dodao da je na prostoru koje pokriva ova bolnica, od 2010. do 2017. godine na godišnjem nivou registrovano od 35 do 45 oboljelih pacijentkinja.

- Međutim, primijetili smo da je ove godine broj karcinoma u porastu i mi već sada imamo preko 50 korbiopsija koje su urađene u ovoj bolnici i uglavnom su sve pozitivne na karcinom dojke - istakao je Šupić.

On je rekao da je prethodnih godina registrovan veliki broj tumora u četvrtoj fazi bolesti, dok je ove godine do sad bio samo jedan, što je veliki uspjeh.

Medicinska sestra Dragana Todorović, članica "FeminIS"-a, rekla je da ovo udruženje postoji od 2012. godine.

- Nažalost, puno medicinskih sestara operisano je od karcinoma dojke, nas nekih šest ili sedam je tada bilo u pitanju. Sada su krenule prve inicijative da nešto promijenimo, da podignemo svijest žena o tom problemu i da demistifikujemo ovu bolest - navela je Todorovićeva.

Ona je ukazala da je strah najveća kočnica preventivnog pregleda, ali da dovodi do najgorih ishoda.

- Karcinom dojke je izlječiv, čak 99 odsto, samo kada je `uhvaćen` na vrijeme, kada nema metastaza. Bitno je bolest otkriti na vrijeme i onda nema straha - poručila je Todorovićeva.

Predsjednik "FeminIS"-a Maja Jeremić istakla je da u posljednjih nekoliko godina akcija preventivnih pregleda dojki nije funkcionisala, ali da su na veliko zadovoljstvo ovog udruženja i u saradnji i podršci Bolnice "Srbija" ove godine uspjeli ponovo organizovati akciju.

Ona je navela da je kod oboljelih najveći problem samo prihvatanje bolesti, navodeći da se žene veoma teško mogu nositi sa tim da su uopšte od toga oboljele.

- Ali, moramo da shvatimo da ta bolest može da bude izlječiva ako se otkrije na vrijeme, tako da je svakako bitno i potrebno da žene idu na redovne preglede, da prihvate bolest i da krenu u proces njihovog izliječenja - naglasila je Jeremićeva.

Ona je najavila da se u narednom periodu planira organizovati grupni razgovor žena oboljelih od karcinoma sa psihologom ili psihoterapeutom.

Preglede će biti obavljani u Poliklinici svaki radni dan, osim utorka, od 10.00 do 14.00 časova.

Termin za pregled može se zakazati na broj telefona: 057/325-300 – lokal 387, svaki radni dan od 7.30 do 14.00 časova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra doček vicešampionke svijeta Marine Kurteš Sutra doček vicešampionke svijeta Marine Kurteš
Besplatnom mamografskom pregledu odazvalo se pedesetak žena Besplatnom mamografskom pregledu odazvalo se pedesetak žena
Urednica "Spin.info" saslušana u policijskoj stanici zbog krivične prijave za klevetu Urednica "Spin.info" saslušana u policijskoj stanici zbog krivične prijave za klevetu
Najčitanije
  • Crkva Uspenja Presvete Bogorodice na Palama (FOTO)
    7h 52m
    0
  • U utorak sahrana svih žrtava katastrofalnih poplava u Donjoj Jablanici i selu Zlate
    19h 11m
    0
  • Dijete palo sa četvrtog sprata zgrade
    20h 23m
    0
  • Radenko Ivanović stekao zvanje doktora medicinskih nauka
    3h 29m
    2
  • Na današnji dan 1784. hirotonisan Sveti Petar Cetinjski
    20h 37m
    0