Од данас блаже мјере у Србији: Раде ресторани, кафићи и јавни превоз

04.05.2020. 10:01
0
ИЗВОР: Tanjug

У оквиру ублажавања мјера донесених у циљу спречавања ширења вируса корона, од данас, 4. маја, поново ће почети да раде ресторани и кафићи, као и јавни градски превоз у појединим градовима, те међуградски и жељезнички превоз путника.

Тако од данас почиње са радом градски превоз у Новом Саду и Крагујевцу, као и међуградски жељезнички и друмски саобраћај, а од 8. маја и јавни превоз у Београду и Нишу, уз поштавање свих мјера заштите, као и без употребе климе.

Такође, од прије неколико дана паркови и шеталишта могу бити отворени, док ће тржни центри своја врата отворити 8. маја.

Вртићи ће почети са радом 11. маја, као и продужени боравак у школама.

Авиопревоз се обнавља од 18. маја.

До укидања ванредног стања, што је могуће до краја ове недјеље, на снази остаје свакодневни полицијски час од 18 сати до 5 ујутру.

Ресторани и кафићи моћи ће данас да почну са радом, с тим што ће на отвореном простору у баштама бити потребно држати социјалну дистанцу и користити заштитна средства, а у затвореном простору на исти начин, уз поштовање осталих мјера које су и до сада важиле за било који затворени простор.

 У београдским локалима за викенд су трајале припреме за почетак посла, па су јуче запослени у појединим ресторанима чистили подове, прозоре, баште, размијештали столове и столице, тако да гости буду на прописаном одстојању једни од других.

Надлежни за зељежнички превоз путника су спремни и, како кажу, предузели су све мјере додатне заштите, како путника, тако и вознопратног особља.

Припреме су подразумијевале додатно чишћење возова и дезинфекцију подова, металних и стаклених површина, односно свих површина са којима путници долазе у контакт приликом путовања, као и додатне припреме возних средстава у погледу видног обиљежавања и дефинисања правила кретања путника кроз воз, као и правила приликом уласка и изласка путника.

Вознопратно особље носиће заштитне маске и рукавице и у сваком возу ће бити довољан број кондуктера који ће усмјеравати путнике и давати све потребне информације приликом путовања.

Путници су дужни да током путовања, а у циљу спречавања ширења заразне болести Ковид 19, носе заштитне маске и рукавице на правилан начин јер ће им једино тако бити омогућено да путују, односно да уђу у воз, и да држе безбједну дистанцу.

На свим путничким благајнама, такође, биће истакнута упутства и правила понашања путника и запослених за вријеме трајања опасности од ширења заране болести Ковид 19.

Јавни превоз у Београду кренуће нешто касније, у петак, 8. маја, и одвијаће се по фазама, од којих прва подразумијева да ће се превозити искључиво запослени, а прописано је укупно око 20 правила о понашању путника.

Осим обавезног ношења заштитине опреме поштовати и социјална дистанца, те да ће се улазити на једна врата и то по принципу један по један.

У возилу ће бити редар који ће контролисати да ли грађани поштују прописана правила и водити рачуна о броју путника, те контролом бус плус картице провјеравати да ли је ријеч о запосленим лицима или не.

На дуплим сједиштима моћи ће да сједи само по једна особа, а мјеста ће бити означена наљепницама, а наљепница ће бити и на поду возила и означаваће мјеста за стајање и кретање путника кроз возило.

Како би се грађанима олакшало да држе дистанцу и придржавају се прописаних мјера, означавање се врши и на стајалиштима гдје се могу видети исцртане црвене тачке.

У понедјељак 11. маја, почну са радом и вртићи и мораће да се поштују прописаних 35 мјера, а родитељи ће, уколико не буду имали заштитну опрему када доводе дјецу у вртић, заједно са децом бити враћени кућама.

Осим социјалне дистанце и ношења заштитне опреме, једна од основних мјера да ће сва дјеца морати да имају потврду педијатра да су здрава.

Након првомајских празника већина предузећа у Србији која су због короне "паузирала" са производњом наставља да ради па ће се у наредним данима и недјељама у фабричким халама повећавати број радника.

Након недавног релаксирања мјера, око 400 компанија поново је почело да ради, на посао у та предузећа се вратило до 1. маја око 42.000 радника, а на свом радном мјесту је и двије трећине предузетника у Србији.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 31m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 13m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 46m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 20m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 5m
    3