Од данас настава у специјалном одјељењу у Касиндолу

01.09.2022. 13:07
0
ИЗВОР: srna.rs

У новоформираном специјалном одјељењу за дјецу са потешкоћама у развоју у просторијама Основне школе /ОШ/ "Јован Дучић" у Касиндолу у Источној Илиџи данас је почела настава коју ће похађати четири дјечака.

Дјечаци су узраста од седам до девет година од којих тројица полазе у први, а један у други разред.

Директор ове школе Милица Вуковић изјавила је новинарима да је на иницијативу родитеља, Удружење дјеце и омладине са посебним потребама "Загрљај" упутило захтјев Министарству просвјете и културе Републике Српске да се формира специјално одјељење на подручју града Источно Сарајево за дјецу из Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и Трнова.

- Захваљујем начелницима општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново који су подржали овај пројекат - истакла је Вуковићева.

Према њеним ријечима, школа је дуги низ година укључена у процес инклузије и тренутно пет ученика са потешкоћама у развоју прати редовну наставу по прилагођеном плану и програму.

- Ова четири ученика која ће похађати наставу у оквиру специјалног одјељења су ученици раног основно школског узраста са којима ће радити дефектолог и асистенти и то је оптималан број за њихов квалитетан рад. Драго нам што смо могли да примимо ове ученике који неће бити искључени ни на који начин - навела је Вуковићева.

Она је додала да школа тренутно броји 355 ученика, од којих је 35 првачића и четири ученика специјалног одјељења.

Предсједник Удружења дјеце и омладине са посебним потребама "Загрљај" Предраг Пушара истакао је да је отварање специјалног одјељења за дјецу са потешкоћама у развоју веома значајно за малишане, али и њихове родитеље, јер су их раније морали да воде у Сарајево, с обзиром да у Источном Сарајеву није постојала установа специјализована за рад са овом дјецом.

Пушара је додао да одјељење може да броји максимално шест ученика са којима ће радити учитељица која има искуства у раду са дјецом са потешкоћама у развоју.

Он је напоменуо да ће дјеца учити по посебном плану и програму Министарства просвјете и културе Републике Српске, а током одмора дружиће се са ученицима који похађају редовну наставу у овој школи.

- Министарство финансира асистенте оним ученицима којима су одобрени, а када дјеца иду у Сарајево, то немају. Све трошкове су сносили родитељи, тако да је отварање овог одјељења од великог значаја и представља велики помак за наше чланове - рекао је Пушара.

Удружење са сједиштем у Источном Сарајеву тренутно броји 20 чланова са подручја Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и Трнова, од којих најмлађи има четири, а најстарији 30 година.

Поводом отварања специјалног одјељења у ОШ "Јован Дучић" уприличен је програм који су извели ученици ове школе, а међу присутнима су били градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић, те начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 21m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    13h 36m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 27m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    17h 54m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    19h 46m
    0