Od danas nastava u specijalnom odjeljenju u Kasindolu

01.09.2022. 13:07
0
IZVOR: srna.rs

U novoformiranom specijalnom odjeljenju za djecu sa poteškoćama u razvoju u prostorijama Osnovne škole /OŠ/ "Jovan Dučić" u Kasindolu u Istočnoj Ilidži danas je počela nastava koju će pohađati četiri dječaka.

Dječaci su uzrasta od sedam do devet godina od kojih trojica polaze u prvi, a jedan u drugi razred.

Direktor ove škole Milica Vuković izjavila je novinarima da je na inicijativu roditelja, Udruženje djece i omladine sa posebnim potrebama "Zagrljaj" uputilo zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da se formira specijalno odjeljenje na području grada Istočno Sarajevo za djecu iz Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova.

- Zahvaljujem načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo koji su podržali ovaj projekat - istakla je Vukovićeva.

Prema njenim riječima, škola je dugi niz godina uključena u proces inkluzije i trenutno pet učenika sa poteškoćama u razvoju prati redovnu nastavu po prilagođenom planu i programu.

- Ova četiri učenika koja će pohađati nastavu u okviru specijalnog odjeljenja su učenici ranog osnovno školskog uzrasta sa kojima će raditi defektolog i asistenti i to je optimalan broj za njihov kvalitetan rad. Drago nam što smo mogli da primimo ove učenike koji neće biti isključeni ni na koji način - navela je Vukovićeva.

Ona je dodala da škola trenutno broji 355 učenika, od kojih je 35 prvačića i četiri učenika specijalnog odjeljenja.

Predsjednik Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama "Zagrljaj" Predrag Pušara istakao je da je otvaranje specijalnog odjeljenja za djecu sa poteškoćama u razvoju veoma značajno za mališane, ali i njihove roditelje, jer su ih ranije morali da vode u Sarajevo, s obzirom da u Istočnom Sarajevu nije postojala ustanova specijalizovana za rad sa ovom djecom.

Pušara je dodao da odjeljenje može da broji maksimalno šest učenika sa kojima će raditi učiteljica koja ima iskustva u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

On je napomenuo da će djeca učiti po posebnom planu i programu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a tokom odmora družiće se sa učenicima koji pohađaju redovnu nastavu u ovoj školi.

- Ministarstvo finansira asistente onim učenicima kojima su odobreni, a kada djeca idu u Sarajevo, to nemaju. Sve troškove su snosili roditelji, tako da je otvaranje ovog odjeljenja od velikog značaja i predstavlja veliki pomak za naše članove - rekao je Pušara.

Udruženje sa sjedištem u Istočnom Sarajevu trenutno broji 20 članova sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova, od kojih najmlađi ima četiri, a najstariji 30 godina.

Povodom otvaranja specijalnog odjeljenja u OŠ "Jovan Dučić" upriličen je program koji su izveli učenici ove škole, a među prisutnima su bili gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić, te načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe Milošević Šošo: Nedovoljno znanja o važnosti mentalnog blagostanja rađa predrasude i stereotipe
Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu
U srijedu promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu U srijedu promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    23h 17m
    0
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    17h 30m
    2
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    23h 21m
    0
  • Danas Markovdan
    5h 48m
    0
  • Izvučeno tijelo nastradalog rudara
    21h 30m
    0