Од данас здравствено осигурање само за грађане са редовним доприносима

01.08.2023. 09:41
3
ИЗВОР: srna.rs

Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске од данас финансира здравствену заштиту за грађане који су на један, од законом предвиђених основа, пријављени на осигурање и за које се редовно уплаћују доприноси – без изузетка, саопштено је из овог Фонда.

У саопштењу се подсјећа да је одлука Владе Републике Српске, по којој је омогућено да сви грађани имају здравствено осигурање без обзира на уплату доприноса, истекла јуче.

- Ово је прилика да поново позовемо грађене који још немају здравствено осигурање, попут незапослених, да посјете надлежне пословнице Фонда и да регулишу свој статус - наведено је у саопштењу.

Будући да је Влада дала рок од два мјесеца, у ФЗО вјерују да су послодаваци ову прилику схватили крајње озбиљно и да су провјерили стање својих обавеза у Пореској управи, измирили дуговања или евентуално направили по потреби репрограме дуговања са Пореском управом и слично.

- Неплаћањем доприноса не ускраћују се само радници за права из здравственог осигурања, већ се доводи у питање комплетан здравствени систем и функционисање свих здравствених установа у Републици Српској - истакнуто је у Фонду.

У саопштењу се напомиње да ФЗО, када се уплате доприноси, ту уплату у систему види дан или два након уплате, због чега је важно да се доприноси плаћају правовремено, односно како је предвиђено законом, а не у задњи час.

Из Фонда је саопштено да је важно да осигураници знају да када се уплате доприноси, Фонд "пушта" осигурање на период од два мјесеца.

- Послодавци имају довољно времена да обавезе измирују на вријеме, како би осигурана лица имала у континуитету осигурање. У случају евентуалних проблема, осигураници, као и послодавци, могу да се јаве и у пословнице ФЗО - наведено је у саопштењу Фонда.

Послодавци који имају репрограме, потребно је да редовно измирују обавезе по основу репрограма, али и своје текуће обавезе да би радници имали здравствено осигурање.

- Када је ријеч о здравственим установама, Влада Републике Српске донијела је закључак по којем здравствене установе могу да покрену поступак код Министарства финансија и Пореске управе Српске за одгађање плаћање пореског дуга, једнократно на период од 12 мјесеци - појашњава се у саопштењу.

У складу са овим закључком, здравствене установе су дужне да упуте захтјев надлежном министарству и када добију рјешење о одгоди плаћања пореског дуга, потребно је да га доставе надлежној пословници Фонда.

- Они који то учине, радници тих здравствених установа имаће право на здравствено осигурање и након 31. јула. Исто тако, грађани који још немају здравствено осигурање, потребно је да посјете надлежне пословнице Фонда и регулишу свој статус, будући да је закон дао бројне могућности пријаве на осигурање о којима смо континуирано информисали јавност - наводи се у саопштењу ФЗО.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Dusan 01.08.2023. 18:23
    Mslo vam sto je narod vec otiso negdje van,hocete jos.E pa imacete jos i to drasticno.
  • Generic placeholder image
    Seljober 01.08.2023. 15:55
    Pošto skoro niko osim penzionera i organa "uprave", pa i sami medicinari nemaju uplate, stavite ključ u bravu i organizujte kućne posjete, eventualno "Muzika za svadbe i sahrane". Ko ima para, njemu bolnice i ne trebaju.
  • Generic placeholder image
    Juče 01.08.2023. 10:14
    I nije nam odgovarao sistem kada su svi građani imali zdravstveno osiguranje.
Повезане вијести
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 24m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 39m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 57m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 32m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 41m
    0