Од почетка године пријевремено рођено 37 беба

07.11.2019. 10:20
0
ИЗВОР: Srna

Од почетка године у породилишту Болнице "Србија" у Источном Сарајеву пријевремено је рођено 37 беба, које су посебно осјетљиве непосредно након доласка на свијет и у раном развоју, изјавила је Срни Милева Мировић Танић из подружнице Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице".

Танићева је појаснила да су пријевремено рођена дјеца у ризику од већег броја развојних тешкоћа и различитих здравствених компликација, од којих су неке одмах уочљиве, а неке у каснијим фазама развоја.

-Једна од тих компликација, којој смо ове године посветили посебну пажњу је ретинопатија. Онако мало и нејако биће, у несигурним условима, упућује се медицинским транспортом ка Институту за неонатологију у Београду на ласерску операцију, која спасава ове малишане од сљепила- рекла је Танићева.

Она је навела да се родитељи ове дјеце и здравствени радници налазе пред бројним изазовима, а највећи је рад са медицинском опремом која није довољна или је застарјела.

Танићева је истакла да је Удружење покренуло иницијативу за допуну Закона о раду како би мајкама било продужено породиљско одсуство и дата могућност да се све контроле, физикалне терапије и све потребно за здравље дјеце обави у њиховом присуству и правовремено.

-Наишли смо на подршку и разумијевање народних посланика и надамо се да ћемо заједнички успјети у овој намјери- каже Танићева.

Она је указала да пријевремени порођај није табу тема, те да Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице" пружа све врсте подршке члановима, од психолошке до финансијске, у зависности од потребе.

Танићева је навела да подружница у Источном Сарајеву званично окупља 30 родитеља који имају "мрвице" узраста од неколико мјесеци до одрасле дјеце која су активна у раду удружења.

-Водимо се питањем шта је потребно `мрвицама` које се роде прије времена у болници `Србија` и до сада смо успијевали да одговоримо. Као и сваке године, за празнике ћемо покушати да обезбиједимо оно што Одјељење педијатрије буде навело као неопходно- рекла је Танићева и додала да је до сада Удружење донирало топли креветић Болници "Србија", постељину, флашице и брошуре о овим бебама.

Танићева је напоменула да је током протекле три године много урађено уз помоћ друштвено одговорних лица, компанија, институција и грађана Српске, те напомиње да је примарни циљ удружења било пружање психолошке подршке мајкама које леже на Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци.

-Опремили смо двије просторије за измузавање млијека на интензивној и полуинтензивној њези. Уз помоћ друштвено одговорних предузећа, институција, појединаца, наших чланова, политичких субјеката, кабинета предсједника Републике Српске и Владе обезбиједили смо ЕЕГ мониторинг и 10 топлих креветића. Подржали смо пројекат `Олимпије` за набавку медицинске опреме широм БиХ- истакла је Танићева.

Она је указала да је почела традиционална кампања "Љубичасти новембар", током које је активан хуманитарни број 1415, те да је ове године организована акција "Сањам свијет, видим свијет".

-Међународни дан пријевремено рођене дјеце обиљежава се 17. новембра и ове године ћемо организовати дружење за наше `мрвице` у играоници Студио клуба у нашем граду. Менаџмент клуба је изразио жељу да то буде њихов поклон нашем Удружењу- рекла је Танићева.

Она је навела да ће тај дан бити уприличено и пуштање љубичастих балона за све "мрвице" које нису добиле битку, а вртић "Патријарх Павле" у Источном Новом Сарајеву ће, као и прошле године, бити освијетљен у тој боји.

Танићева каже да би крајем мјесеца требало да буде организована и хуманитарна позоришна представа за дјецу у сарадњи са "Позоришним четвртком" из Источног Сарајева, додавши да удружење има и уговор са Матичном библиотеком, која им уступа просторије Дјечије библиотеке, гдје се одржавају састанци и дружења "мрвица".

-Основна школа `Свети Сава` нам је обезбиједила коришћење сензорне собе и услуге школског дефектолога, као и просторија за продужени боравак и фискултурне сале. Средња школа `28. јуни`, такође, уступа просторије, а и ученици су укључени у рад Удружења као волонтери- истакла је Танићева.

Танићева је нагласила да се сви заинтересовани за рад Удружења могу јавити посредством друштвених мрежа "Фејсбук" и "Инстаграм", те мејлом /nasemrvice@gmail.com/,као и на страници Удружења.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав Мајка првих четворки у историји Бањалуке: Личе, али већ им сада видим различиту нарав
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    23h 11m
    0
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    1h 28m
    1
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    23h 18m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    20h 0m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    14h 38m
    0