Од сезонске грипе у БиХ умрло 11 особа

17.02.2020. 19:44
0
ИЗВОР: Avaz.ba

Повећање броја обољелих од грипе у посљедњих неколико седмица забиљежено је у свим крајевима Босне и Херцеговине. Највише опреза се препоручује старијим особама и хроничним болесницима, а мјере превенције су неопходне да би се избјегли тешки исходи грипе, поручују инфектолози.

16.093 пацијента

Према посљедњим подацима здравствених институција, 11 особа умрло је у Босни и Херцеговини од сезонске грипе у протекле три седмице. Број обољелих од ове грипе се из седмице у седмицу повећава. Смртни случајеви проузроковани инфлуенцом АХ1Н1 забиљежени су у Бањој Луци, Сарајеву, Тузли и Зеници.

Како су из Завода за јавно здравство ФБиХ рекли, на подручју Федерације БиХ забиљежен је пораст активности у протекле три седмице.

– Заводу за јавно здравство Федерације од почетка сезоне пријављено је укупно девет смртних исхода позитивних на вирус грипе тип А, подтип А (Х1Н1). Четири смртна исхода регистрована су у Кантону Сарајево, три у Зеничко-добојском и два у Тузланском кантону. Од почетка сезоне Заводу за јавно здравство пријављена су укупно 16.093 пацијента са симптомима сличним грипи – наводе из Завода.

Универзитетски клинички центар РС пријавио је да су преминула два пацијента обољела од тешке акутне респираторне инфекције, која су била позитивна на вирус грипе типа А. Због симптома сезонске грипе и вироза, праћених високом температуром, школски разреди у Херцеговачко-неретванском кантону су десетковани, а слично је стање и у предшколским установама, односно вртићима.

Родитељи преко друштвених мрежа износе и забринутост због појаве шест случајева мононуклеозе у двије мостарске средње школе, а забиљежени су и бројни случајеви упале плућа. Повећан број изостанака ученика забиљежен је од прошле седмице.

Заштита ученика

– Ради заштите учесника наставног процеса и превенције вируса грипе, Министарство образовања, науке, културе и спорта ХНК позива директоре и запосленике васпитно-образовних установа, као и родитеље, да у периоду сезонске грипе дјелују адекватно и у складу с препорукама љекара – навели су из овог министарства.

Према непотврђеним информацијама, до петка је ова институција запримила 45 пријава лабораторијски потврђене грипе, а више од 1.500 пријава обољелих од акутних респираторних инфекција те болести сличних грипи.

Одржавање чистоће

Школама и вртићима је препоручено да осигурају довољно сапуна и чисте воде, као и одржавање чистоће и дезинфекцију површина.

Сеада Куштрић, директорица Четврте основне школе Мостар, потврдила нам је да је број изостанака ученика због ових обољења већи него лани те да о свему уредно обавјештавају надлежне институције.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 33m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 25m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 16m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 8m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 1m
    0