Од старих сијалица направите декоративне вазе

19.08.2020. 09:43
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Имамо навику да чувамо ствари које нам не требају, водећи се мишљу да ће некада ипак бити искориштене у неку другу сврху. Међутим, старе сијалице које прегоре увијек заврше у смећу, јер знамо да нам више не могу бити од помоћи. Међутим, и овдје креативност може да ступи на сцену, те се од ових нефункционалних предмета могу направи функционални или барем декоративни предмети, па тако старе сијалице могу постати украсне мини-вазе за цвијеће.

Можете се играти обликом и величином прегорјелих сијалица. Све што треба да урадите јесте да пажљиво отворите грло сијалице и да извадите унутрашњи дио који вам не треба. Потом направите или нађите згодно постоље на које можете да их поставите, или окачите о канап, сипајте мало воде и убаците покоји цвијет. Добићете декоративан и практичан предмет којим можете украсити свој дом, балкон или врт, а може бити и оригиналан поклон за драгу особу.

Израда

Прије него што почнете са израдом вазе од старе сијалице, ставите заштитне рукавице јер ћете радити са стаклом. Изнад канте за отпатке пажљиво разбијете црни дио на врху сијалице помоћу кинера и чекића. Уклоните мали сребрни слој сјечкама и избаците црни стаклени дио напоље. Пажљиво разбијте сљедећи стаклени слој унутар сијалице поново помоћу чекића и кинера водећи рачуна да очистите све дјелиће тог слоја. Уклоните све из унутрашњости сијалице помоћу комбинованих клијешта. Истресите ситне дјелиће и добили сте вазу. Затим избушите рупу ширине три милиметра (или довољно широку да жица стане у њу) у дрвеној мотки. Ако је мотка ужа од базе сијалице, обмотајте неколико слојева изолир-траке одмах испод рупице, исијеците жицу на дијелове дужине пола метра. Ставите жицу у рупу и обмотајте је два-три пута око мотке у смјеру казаљке на сату. Помоћу сјечки одсијеците жицу одмах код рупе и скините је с мотке. Провјерите да ли ваша сијалица стаје у навој од жице и подесите га ако је потребно. Заврните навој на сијалицу. Сијалица би требало да се лако заврне и чврсто стоји као у грлу лустера. Остатак жице савијте и направите постоље по жељи.

Потребан материјал за вазу и постоље

старе сијалице

кинер

чекић

комбинована клијешта

жица/канап

сјечке

дрвена мотка

бушилица

изолир-трака

Коментари 0
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    22h 1m
    3
  • Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
    23h 39m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    19h 47m
    0
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    2h 19m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    16h 54m
    0