Од сутра 10 пресретача на путевима Српске

24.12.2020. 17:55
0
ИЗВОР: СРНА

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске од сутра ће учеснике у саобраћају у Српској контролисати са 10 необиљежених службених возила – пресретача, с циљем унапређења безбједности у саобраћају на путевима и смањења броја погинулих у саобраћајним несрећама.

Из МУП-а је саопштено да је најчешћи узрок саобраћајних незгода за 11 мјесеци ове године управо непрописна и неприлагођена брзина са удјелом од готово 17 одсто.

- Учешће непрописне и неприлагођене брзине још је заступљеније код саобраћајних несрећа са погинулим лицима, на шта указује и податак да је као узрок идентификована у 39 или 46,4 одсто од укупно 84 несреће са погинулим лицима - навели су из МУП-а.

У саопштењу се истиче да су у пресретаче уграђени савремени мобилни радарски системи за мјерење брзине кретања моторних возила, попут система „Екин“ који раде на принципу мјерења брзине кретања у покрету и стационарном моду, те имају могућност детекције брзине возила у пет саобраћајних трака.

- Евидентирани подаци су криптовани и заштићени од злоупотребе, а брзина се детектује аутоматски, истовремено у долазном и одлазном смјеру. Евидентирани прекршај има двије фотографије са подацима прекршаја прекорачења прописане брзине и видео-запис од 12 секунди - наводи се у саопштењу.

Овај систем аутоматски детектује и регистарске таблице, што омогућава повезивање са евиденцијама регистрованих возила, пребивалишта, потрага, али и регистром новчаних казни и прекршајном евиденцијом и оперативним евиденцијама МУП-а.

- Основни циљ МУП-а јесте да радом пресретача на терену буде смањен број погинулих у саобраћајним несрећама, с обзиром на то да је непрописна и неприлагођена брзина најчешћи узрок незгода са посљедицама по лица - истичу у МУП-у.

МУП апелује да сви учесници у саобраћају поштују прописе и ограничења брзине кретања, те да не угрозе свој и животе других учесника у саобраћају.

Коментари 0
Повезане вијести
Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника
Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука
Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији "вибер" Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији "вибер"
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    16h 17m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    15h 59m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    16h 53m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    13h 48m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    12h 50m
    0