Од сутра електронски рецепти у Српској

31.03.2022. 20:46
0
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској сутра би требала да почне примјена електронских рецепата што ће поједноставити рад здравственог система и олакшати пацијентима доступност терапија, поручили су из Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Српске.

 “Е рецепти” ће донијети бројне предности у здравству Српске, попут бржег издавања лијекова, смањења могућности грешака у прописивању, минималног кориштења папира и остало, а ријеч је о наставку спровођења пројекта Интегрисаног здравственог информационог система /ИЗИС/.

Из Фонда напомињу да ће бити потребно одређено вријеме да се сви прилагоде новом начину рада, укључујући и осигуранике, које моле за разумијевање уколико на почетку примјене електронских рецепата буде несналажења.

- Здравствени радници у установама и апотекама су се у протеклом периоду, заједно са имплементаторима пројекта, интензивно припремали за реализацију `е рецепата`, а будући да је ријеч о великој новини, Фонд је оформио и оперативни тим који ће им бити на располагању. Осим радника Фонда, на располагању ће бити и радници здравствених установа, а све с циљем да потенцијални проблеми, попут неадекватног попуњавања електронског рецепта, буду превазиђени у оптималном времену - наводи се у саопштењу Фонда.

У изузетним случајевима апотеке ће и даље прихватати папирни рецепт и то када је ријеч о рецептима приватних амбуланти породичне медицине, установа које пружају услуге из гинекологије и педијатрије, те у случају прописивања лијекова са опојним дрогама.

- Такође, водиће се рачуна да се не оспоравају ни папирни рецепти које из објективних разлога није било могуће прописати и реализовати електронски, на примјер у случају нестанка струје, прекида интернет везе и слично - додаје се у саопштењу.

Осим електронских рецепата, ИЗИС подразумијева и примјену електронских картица умјесто здравствене књижице, електронских упутница и електронског картона.

До сада је 60 одсто осигураника преузело своју електронску картицу, односно више од 640.000 осигураника, а из ФЗО напомињу да се и даље упоредо користе електронске картице и стара здравствена књижица.

У саопштењу се истиче да је ИЗИС имплементиран и доступан у свим јавним здравственим установама, а подразумијева потпуну информациону увезаност установа здравственог система Српске и употребу електронских картица, рецепата, упутница и картона.

- Досадашњи картони пацијената замјењују се електронским здравственим картонима који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени. Љекари који лијече пацијента на једном мјесту имају детаљан увид у пацијентову историју лијечења, те важне податке, попут података о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао… - објашњавају из Фонда.

У саопштењу се закључује да су предности ИЗИС-а вишеструке, попут унапређења квалитета здравствене заштите, побољшања сигурности пацијента, смањења административних трошкова, те ефикаснијег и квалитетнијег система здравствене заштите у цјелини

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    8h 14m
    2
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    8h 46m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    12h 2m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    8h 55m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    3h 57m
    0