Од сутра на рецепт четири нова лијека

14.01.2023. 10:22
1
ИЗВОР: srna.rs

Осигураницима Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске од сутра ће у апотекама на рецепт бити доступне четири нове терапије за астму, хроничну опструктивну болест плућа и артеријску хипертензију.

Из Фонда је саопштено да су лијекови уврштени на листу лијекова који се издају на рецепт, што значи да ће осигураници за њих убудуће издвајати значајно мање новца или неће плаћати ништа.

На А листу, за коју осигураници неће плаћати ништа ако су ослобођени плаћања партиципације, уврштена су два нова лијека за астму, од којих је први "флутиказон, формотерол" суспензија за инхалирање за који су студије показале да брже дјелује и има дуже дејство, а намијењен је одраслима са астмом, као и дјеци старијој од пет година.

Други лијек који је уврштен на листу А за пацијенте са астмом је "индакатерол, мометазон" прашак за инхалацију.

- За овај лијек је, такође, утврђено да брже дјелује и да се њиме постиже боља контрола астме. Студије су показале и да примјена ове терапије једном на дан није мање ефикасна у односу на друге лијекове који се примјењују два пута дневно - истиче се у саопштењу.

За хроничну опструктивну болест плућа на листу А уврштен је лијек "формотерол" прашак за инхалирање.

Дејство овог лијека наступа изузетно брзо унутар један до три минута, а дјелује и до 12 сати након инхалације, навели су из ФЗО.

На листу Б лијекова, за који осигураници плаћају доплату у износу од 50 одсто, уврштен је двокомпонентни лијек "лизиноприл, амлодипин", који се користи у терапији есенцијалне артеријске хипертензије.

- Ријеч је о комбинацији два лијека, а осим комфорности за пацијента, јер се узима једном дневно, његова примјена је и економичнија у односу на појединачну примјену два лијека која садржи - прецизирали су из Фонда.

У саопштењу се наводи да је у прошлој години ФЗО на листу лијекова уврстио 15 нових терапија за више обољења - за остеопорозу, улцерозни колитис, епилепсију, артеријску хипертензију, дијететски препарат за бебе и друге.

Увођењем нових лијекова на листу, Фонд је наставио дугогодишњу праксу да почетком године проширује листу, са циљем да осигураницима на располагању буде више лијекова у оквиру обавезног здравственог осигурања и да што мање новца издвајају за лијекове, истиче се у саопштењу.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Ko 14.01.2023. 20:16
  Ovaj lijek za hipertenziju se odavno plaća 50% partipacija.Ne mogu vjerovati šta je u pitanju.Laaaž
Повезане вијести
Љекари дневно писали 15.240 рецепата Љекари дневно писали 15.240 рецепата
За тешка обољења 12 лијекова на листи за издавање на рецепт За тешка обољења 12 лијекова на листи за издавање на рецепт
Одобрено девет нових лијекова у Српској Одобрено девет нових лијекова у Српској
Најчитаније
 • Почела исплата годишњег борачког додатка
  9h 44m
  3
 • Дан кад је Војска СР Југославије оборила "невидљивог" (ВИДЕО)
  11h 12m
  0
 • Положен камен темељац за изградњу зграде Полицијске управе Источно Сарајево
  8h 39m
  5
 • Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић
  12h 12m
  0
 • Милан Савић предсједник Студентског парламента
  5h 57m
  3