Od sutra na recept četiri nova lijeka

14.01.2023. 10:22
1
IZVOR: srna.rs

Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske od sutra će u apotekama na recept biti dostupne četiri nove terapije za astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i arterijsku hipertenziju.

Iz Fonda je saopšteno da su lijekovi uvršteni na listu lijekova koji se izdaju na recept, što znači da će osiguranici za njih ubuduće izdvajati značajno manje novca ili neće plaćati ništa.

Na A listu, za koju osiguranici neće plaćati ništa ako su oslobođeni plaćanja participacije, uvrštena su dva nova lijeka za astmu, od kojih je prvi "flutikazon, formoterol" suspenzija za inhaliranje za koji su studije pokazale da brže djeluje i ima duže dejstvo, a namijenjen je odraslima sa astmom, kao i djeci starijoj od pet godina.

Drugi lijek koji je uvršten na listu A za pacijente sa astmom je "indakaterol, mometazon" prašak za inhalaciju.

- Za ovaj lijek je, takođe, utvrđeno da brže djeluje i da se njime postiže bolja kontrola astme. Studije su pokazale i da primjena ove terapije jednom na dan nije manje efikasna u odnosu na druge lijekove koji se primjenjuju dva puta dnevno - ističe se u saopštenju.

Za hroničnu opstruktivnu bolest pluća na listu A uvršten je lijek "formoterol" prašak za inhaliranje.

Dejstvo ovog lijeka nastupa izuzetno brzo unutar jedan do tri minuta, a djeluje i do 12 sati nakon inhalacije, naveli su iz FZO.

Na listu B lijekova, za koji osiguranici plaćaju doplatu u iznosu od 50 odsto, uvršten je dvokomponentni lijek "lizinopril, amlodipin", koji se koristi u terapiji esencijalne arterijske hipertenzije.

- Riječ je o kombinaciji dva lijeka, a osim komfornosti za pacijenta, jer se uzima jednom dnevno, njegova primjena je i ekonomičnija u odnosu na pojedinačnu primjenu dva lijeka koja sadrži - precizirali su iz Fonda.

U saopštenju se navodi da je u prošloj godini FZO na listu lijekova uvrstio 15 novih terapija za više oboljenja - za osteoporozu, ulcerozni kolitis, epilepsiju, arterijsku hipertenziju, dijetetski preparat za bebe i druge.

Uvođenjem novih lijekova na listu, Fond je nastavio dugogodišnju praksu da početkom godine proširuje listu, sa ciljem da osiguranicima na raspolaganju bude više lijekova u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja i da što manje novca izdvajaju za lijekove, ističe se u saopštenju.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Ko 14.01.2023. 20:16
  Ovaj lijek za hipertenziju se odavno plaća 50% partipacija.Ne mogu vjerovati šta je u pitanju.Laaaž
Povezane vijesti
Na listi novi lijekovi i hrana za oboljele od rijetkih bolesti Na listi novi lijekovi i hrana za oboljele od rijetkih bolesti
Ljekari dnevno pisali 15.240 recepata Ljekari dnevno pisali 15.240 recepata
Za teška oboljenja 12 lijekova na listi za izdavanje na recept Za teška oboljenja 12 lijekova na listi za izdavanje na recept
Najčitanije
 • Od danas zabrana pušenja u javnim prostorima u FBiH
  11h 26m
  0
 • Četvrti bataljon Vojne policije VRS – golobradi mladići na braniku otadžbine (FOTO)
  9h 5m
  0
 • Nosović: Obrazovanje i lijepo vaspitanje su svetinja
  8h 12m
  0
 • Hiljade ljudi na protestu u Sarajevu povodom pogibije mlade doktorice
  3h 12m
  0
 • MMF traži čak i sniženje plata
  3h 51m
  1