Од сутра на рецепт доступне нове терапије

14.01.2024. 11:14
1
ИЗВОР: srna.rs

Осигураним лицима Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске од сутра ће у апотекама на рецепт бити доступне нове терапије за хипертензију, хроничну опструктивну болест плућа, улцерозни колитис и хемофилију, а уводе се и двије нове фармацеутске услуге.

Из ФЗО је саопштено да су на А листу лијекова који се издају на рецепт уврштени "аклидинијум бромид, "формотерол" прашак за инхалирање који користе обољели од хроничне опструктивне болести плућа и лијек "месалазин" ректална суспензија, који се примјењује код акутних фаза улцерозног колитиса.

- Ријеч је о ефикасним терапијама захваљујући којима се смањује потреба за хоспитализацијама пацијената. Такође, на А листу су уврштени и рекомбиновани фактори коагулације /`мороктоког алфа` и `симоктоког алфа`/ које користе обољели од хемофилије. Наиме, ови лијекови су од раније доступни обољелима, али само у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске, јер се налазе у програму лијекова и набавља их Фонд путем јавних набавки - наводи се у саопштењу.

Да би се олакшало обољелима, нарочито из других крајева Српске, да не морају да долазе у УКЦ само ради терапије, уврштавањем ових лијекова и на листу оних који се издају на рецепт убудуће ће бити доступни обољелима од хемофилије и у апотекама.

Како се наглашава, на овај начин побољшаће се и олакшати доступност терапија пацијентима, чему ФЗО, уз увођење нових терапија, константно тежи.

На Б листу уврштен је лијек "зофеноприл" за хипертензију, који доприноси бољој контроли пацијената, што дугорочно резултује смањењем развоја компликација. Овај лијек, додаје се, пружа додатну заштиту срца и крвних судова.

- За лијекове са Б листе сва осигурана лица учествују у трошковима у износу од 50 одсто цијене лијека и нико није ослобођен плаћања. За референтне лијекове са А листе ФЗО у потпуности сноси трошкове за осигуранике који су ослобођени плаћања партиципације, док остали плаћају партиципацију у износу од 10 одсто цијене лијека - наводе у ФЗО.

Када је ријеч о фармацеутским услугама, од 15. јануара Фонд ће за осигурана лица финансирати двије нове услуге у апотекама и то фармацеутску услугу израде подијељених прашкова и услугу израде сирупа.

- Ове услуге су уведене јер дозе и облици појединих лијекова нису прилагођени дјечијем узрасту, те дјеца не могу да их користе. Наиме, многи лијекови који се налазе на нашим листама доступни су само у облику чврстих фармацеутских облика које млађа дјеца не могу да прогутају, а и дозе нису прилагођене њиховом узрасту - наводи се у саопштењу.

Због тога ће ФЗО почети финансирати услуге магистралне израде лијекова у виду прашкова или сирупа, како би се дјеци обезбиједиле потребне прописане терапије.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pacijent 14.01.2024. 13:19
    Olakšajte bolesnicima hvala
Повезане вијести
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Пријети ли нам велика несташица лијекова? Пријети ли нам велика несташица лијекова?
Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 48m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 50m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 43m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 48m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 51m
    1