Oд сутра обавезна зимска опрема за возила

14.11.2020. 12:05
0
ИЗВОР: СРНА

У Републици Српској од сутра је обавезно посједовање и кориштење зимске опреме за сва моторна возила, без обзира на временске прилике, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске.

Под зимском опремом подразумијевају се гуме са зимским профилом на сва четири точка /дубина профила најмање четири милиметра/ или гуме са љетним профилом /дубина профила најмање четири милиметра/ и прибор са одговарајућим ланцима за снијег који се постављају на погонске точкове.

За теретна моторна возила масе изнад 3,5 тоне и аутобусе зимска опрема укључује и лопату за снијег и врећу са пијеском.

Из МУП-а су напоменули да ниска температура, снијег и честе обилне кише неповољно дјелују на моторна возила, посебно када се интензивније користе.

-Због снијега или леда системи теже преносе снагу на површину коловоза, а ниска температура спречава нормалан рад мотора, црпи енергију из акумулатора или оштећује друге дијелове возила, што утиче на безбједност саобраћаја. Због тога савјетујемо возачима да на вријеме припреме возила за наступајућу зимску сезону и провјере техничку исправност, те тако утичу на личну безбједност, али и на унапређење стања безбједности саобраћаја на путевима - саопштено је из МУП-а.

Зимска опрема обавезна је до 15. априла наредне године.

Из МУП-а апелују и на поштовање саобраћајних прописа.

За 10 мјесеци ове године на путевима Српске евидентиране су 7.403 саобраћајне незгоде, што је мање за 11,3 одсто него у истом периоду лани када их је било 8.346.

Погинуло је 85 лица, што је мање за 16 лица или око 16 одсто него у истом периоду прошле године.

Тешке повреде задобила су 384 лица или 23,7 одсто мање него 2019. године, а лаке тјелесне повреде 1.880 лица. У истом периоду лани било је 2.020 лица са лакшим повредама

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 31m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 38m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 20m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 58m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 30m
    0