Од сутра повољније временске прилике за пољопривредне радове

24.03.2021. 11:23
0
ИЗВОР: СРНА

Агрометеоролошке прилике ће током већег дијела ове седмице одговарати за обављање предвиђених пољопривредних радова на отвореном, наведено је у агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода.

Прва три дана седмице карактерише промјенљиво вријеме, уз повремену појаву кише,сусњежице и снијега, који је могућ и у нижим предјелима, али од сутра се, наводе агрометеоролози, очекује стабилизација и сунчано вријеме уз постепени пораст дневне температуре ваздуха.

- У посљедње вријеме било је мање падавина него што је уобичајено, али захваљујући доспјелим падавинама у овом седмодневном периоду залиха влаге у дубљим слојевима земљишта су се поправиле и још су оптималне, што ће бити од великог значаја пред наступајући период вегетације - навели су агрометеоролози.

У билтену је наведено да су агрометеоролошки услови дјелимично погодовали резидби у воћњацима и виноградима, као и припреми земљишта за рану прољећну сјетву.

У погледу биљних болести у усјевима озимог јечма регистровани су симптоми пепелнице жита и мрежасте пјегавости листа јечма.

- Код воћарских култура са првим падавинама може доћи до остварења инфекције од проузроковача сушења цвјетова, грана и гранчица коштичавог воћа, проузроковача чађаве пјегавости листа и краставости плодова јабуке и крушке и проузроковача коврџавости листа брескве - упозорили су агрометеоролози.

Коментари 0
Повезане вијести
Зашто протестују пољопривредници широм Европe Зашто протестују пољопривредници широм Европe
Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре
Временске прилике успораваће пољопривредне радове Временске прилике успораваће пољопривредне радове
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 54m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 50m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 34m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 46m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    20h 19m
    0