Од убиства Славка Ћурувије прошле 22 године

11.04.2021. 20:30
0
ИЗВОР: srpskacafe.com

Новинар и власник листова Дневни телеграф и Европљанин Славко Ћурувија убијен је на данашњи дан прије 22 године, испред зграде у којој је становао у Светогорској улици у Београду.

Новинарска удружења и асоцијације одаће почаст Ћурувији полагањем цвијећа на мјесту злочина, а у заједничкој најави комеморације подсјетили су да суђење за убиство траје шест година и још није изречена правоснажна пресуда.

– Суђење за убиство Ћурувије почело је пред вијећем Специјалног суда тек прије шест година, а 22 године након свирепе ликвидације у току је поновљени првостепени поступак и још увијек нема правоснажне пресуде – подсјетили су Удружене новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС).

Како су још напоменули, у Ћурувију је „испаљено 12 метака, а непосредно прије тога га је пратило 27 припадника тадашњег Ресора државне безбиједности (РДБ)“.

 

Кћерка Славка Ћурувије, Јелена Ћурувија Ђурица, уочи годишњице убиства рекла је да „идеја да правда није још стигла јесте нешто што ставља мрачан облак над њом и над њеним животом“.

 

– Већ 22 године су прошле и ја се све те године активно трудим да дођемо до правде и некад изгледа као да нисмо стигли нигдје. Буквално, ни пар корака даље, иако је прошле године дјеловало да смо надомак рјешења. Али ја сам његово дијете. Не одустајем и идемо до краја. Наравно, имам некако наду да правда јесте спора, али јесте и достижна – рекла је Јелена Ћурувија Ђурица за портал Цензоловка.

Пред Специјалним судом у току је поновљено суђење након што је Апелациони суд вратио случај на првостепени поступак због „прекорачења оптужбе“.

У пресуди Специјалног суда је као непосредни извршилац убиства означено Н.Н. лице, док тужилаштво тврди да је у Ћурувију пуцао Мирослав Курак, којем се суди у одстуству.

Некадашњи начелник РДБ Радомир Марковић осуђен је на 30 година за подстрекавање на тешко убиство, колико је изречено и некадашњем шефу београдског центра те службе Милану Радоњићу, као саизвршиоцу у тешком убиству.

Марковић је у затвору, гдје издржава казну од 40 година, осуђен је у случају Ибарска магистрала, односно за атентат на предсједника Српског покрета обнове Вука Драшковића, и умјешаност у убиство предсједника Србије Ивана Стамболића.

Специјални суд није прихватио доказе тужилаштва да су официр службе Ратко Ромић и њен припадник Курак непосредни извршиоци убиства Славка Ћурувије, већ их је осудио на по 20 година као саизвршиоце у тешком убиству.

Тако је остало непознато ко је повукао обарач „шкорпиона“ 11. априла, на Васкрс, за вријеме НАТО бомбардовања али је јавност остала ускраћена и за име налогодавца Ћурувијиног убиства.

Како је наведено у првостепеној пресуди, Ћурувија је убијен "из ниским побуда, због његовог јавног иступана у земљи у иностранству и критике носилаца политичке власти, а ради очувања постојеће структуре власти".

 

Коментари 0
Повезане вијести
Навршила се 21 година од убиства Зорана Ђинђића Навршила се 21 година од убиства Зорана Ђинђића
Девет година од стравичног злочина који је шокирао регион Девет година од стравичног злочина који је шокирао регион
Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 7m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 40m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 6m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 19m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 48m
    3