Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО)

09.09.2023. 14:08
0
ИЗВОР: katera.news

Породицасаборци и представници државних институција данас су на мјесном гробљу у Грлици у Источној Илиџи, полагањем цвијећапаљењем свијећа и поменом одали почаст Радмили и Раденку Галинац, првим жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске.

Потом је служен парастос у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску.

Брат и сестра, Раденко и Радмила страдали су на данашњи дан 1995. године у злочину без казне - „Намјерна сила“, како су НАТО савезници назвали операцију бомбардовања Срба 1995. године.

Мајка настрадалих Мирјана Галинац изгубила је троје дјеце у размаку од 15 дана, два сина и кћерку. Син Радован погинуо је на ратишту, а Раденко и Радмила погинули су од НАТО бомбе, која је пала на њихово возило.

Мајка Мирјана је рекла да туга и бол не престају и да вријеме не помаже у лијечењу рана.

- Не дај Боже никоме да дочека то што сам ја доживјела, то не бих пожељела ни највећем душману - рекла је она.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић истакао је да Република Српска никад не би могла пристати да буде дио НАТO-a.

- Прије 28 година бомбардовали су нас тонама осиромашеног уранијума, и данас овдје обиљежавамо страдање српског народа од НАТО агресије – рекао је он.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да се посљедице осјећају и 28 година послије НАТО бомбардовања.

- Данас смо се окупили да одамо почаст првим жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске, као и да се сјетимо тих страшних дана које смо и ми српски војници и наше становништво доживјели и преживјели. Због гранатирања осиромашеним уранијуом које и данас остављају озбиљне посљедице на здравље људи у Републици Српској, све је више обољелих од карцинома - рекао је Егић.

Према његовим ријечима, НАТО је напао мали, али поносни српски народ, али није постигао циљ јер су Срби храбро одбранили своју земљу.

- Највећи војни оружани савез у то доба - НАТО напао је мали, али поносни српски народ, али свој циљ није постигао. Српски народ је кроз историју ратовао и са много већим царствима, али никада се није поколебао у свим својим борбама за слободу -  навео је Егић.

Он је навео да ће ови простори заувијек бити и остати српски и слободни.

 - Живјела Република Српска! - поручио је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је прије 28 година западни фактор дефинитивно одлучио да се сврста на страну непријатеља у Одбрамбено-отаџбинском рату, покушавајући да Србе трајно истјера са ових простора или да приволи на неке неповољне услове, наносећи при томе огромне цивилне и војне жртве.

 

- То је перио и војно-полицијске акције "Олуја", када је из Хрватске протјерано око 250.000 Срба и када је регуларна војска Хрватске "упадала" на територију Републике Српске. Када су то завшили напали су најчвршћи бедем, а то је било Српско Сарајево, које је претрпјело 25 непријатељских офанзива и није изгубило ни педаљ српске земље – рекао је Ћосић.

Ћосић је подсјетио да је у тој борби 4.222 војника и око 1.500 српских цивила дало животе за Републику Српску.

Према његовим ријечима, повод за напад су биле Маркале, које су се десиле 28. августа, а већ 30. НАТО је отпочео акцију.

- Никада није доказано шта се догодило на Маркалама. Нико не спори страдање цивила, али спори прекрајање истине јер није доказано да ли су страдали дјеловањем припадника Војске Републике Српске или не – рекао је Ћосић.

Он је навео да су посљедице НАТО бомбардовања пројектилима са осиромашеним уранијумом оставиле неизбрисиве, трагичне и трајне посљедице по здравље људи у Републици Српској, посебно сарајевских Срба, који су уточиште потражили на подручју Пала, Бијељине, Брчког, Братунца, Србије и у иностранству.

Ћосић је рекао да треба његовати културу сјећања и обиљежавати овакве датуме, који, додаје он, не смију бити заборављени. Ћосић је навео да је у плану изградња споменика посвећеног жртвама НАТО бомбардовања у Палама.

- Кроз идејно рјешење споменика показаћемо шта мислимо о онима који су нас бомбардовали – рекао је он, истичући да ће то бити залог за будућност будућим генерацијама да не забораве колико је крви проливено за одбрану српске земље и колико она вриједи.

У Републици Српској се 9. септембра обиљежава Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Током НАТО операције "Намјерна сила" погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.

У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа "томахавк", док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске - СРНА.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 20m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 4m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 49m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 48m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 0m
    0