Oдата почаст страдалима у поплавама 2014. године

15.05.2020. 11:23
0
ИЗВОР: Srna

Представници Градске управе Добој и посланици из овог града у Народној скупштини Републике Српске положили су данас вијенце код спомен-плоче страдалим у мајским поплавама 2014. године, која се налази испред објекта Скупштине града.

Вијенце су положили замјеник градоначелника Добоја Владо Благојевић, предсједник Скупштине града Добој Милош Букејловић, посланици из Добоја у Народној скупштини Републике Српске Небојша Марић, Данијел Јошић и Александар Суботић.

Благојевић је новинарима рекао да је највећи губитак тадашњих поплава страдање 11 становника Добоја.

"Свака људска жртва је ненадокнадива", рекао је Благојевић и истакао да је размјера поплаве проузроковала страховиту материјалну штету правним и физичким лицима, али и утицала на ментално здравље грађана, који се и данас осјећају узнемирено током обилнијих падавина.

Он каже да су у протеклих шест година, захваљујући помоћи и мјерама Владе Републике Српске, локалне власти, невладних организација те ангажованошћу грађана, предузете активности на заштити од поплава.

Благојевић наводи да је дјелимично саниран поток Лијешањ и постављене бетонске баријере дуж дијела магистралног пута, и најавио да би по фазама ускоро могла почети реализација генералног пројекта уређења корита ријеке Босне, процијењене вриједности од 25.000.000 КМ, који је у фази ревизије.

Присјећајући се тог кобног маја 2014. године, Невенка Убипариповић Чупељић каже да је у поплави изгубила оца Раду, који се непокретан утопио у стану који се налазио на приземљу у Улици цара Душана.

У воденој стихији у Добоју 15. маја 2014. године страдали су Славко Ђурић, Миленко Благојевић, Божица Петковић, Милада Ранковић, Ратомир Нарић, Драгица Савковић, Марко Чакаревић, Жељко Јелеч, Марија Јелеч, Бахрија Скула и Радо Чупељић.

Из Градске управе наводе да је током мајских поплава 2014. године Добоју причињена материјална штета од 172.688.971 КМ, од чега привреди 123.059.227 КМ, грађанима 45.845.714 КМ, путној инфраструктури 3.784.030 КМ.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, највећи водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја 2014. године и износио је 7,21 метар.

Редовна висина коте одбране од поплава у Добоју износи три метра, а ванредна 4,5 метра.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Бранислава Гарића трајаће вјечно Сјећање на Бранислава Гарића трајаће вјечно
За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара За обнову кућа оштећених у невремену издвојено 544 милиона долара
Жена погинула у директном судару код Добоја Жена погинула у директном судару код Добоја
Најчитаније
  • Најављени прекиди електричне енергије
    6h 4m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    4h 0m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    18h 40m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    3h 18m
    0
  • Проба Израела на Еуросонгу: Подигли палестинску кефију па избачени из арене
    16h 54m
    0