Одбијен захтјев Митрополије о промјени власништва над цетињским манастиром

16.09.2021. 20:15
0
ИЗВОР: СРНА

Цетињска подручна јединица Управе за катастар и државну имовину одбила је захтјев Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ) за брисање Цетиња из листа непокретности као носиоца права својине над Цетињским манастиром.

Како се наводи у рјешењу, одбија се као неоснован захтјев за "исправку погрешно уписаног права својине" над више непокретности и да се на тим непокретностима као власник упише Цетињски манастир, односно Митрополија црногорско-приморска.

У образложењу се, између осталог, наводи да је утврђено да достављени докази у конкретној правној ствари не представљају ваљан правни основ за исправку уписаног права својине, упис или промјену извршеног уписа на предметним непокретностима.

Влада Црне Горе је у понедјељак, 13. септембра, наложила Управи за катастар и државну имовину да без одгађања у листу непокретности за Цетињски манастир, умјесто Цетиња, као власника упише државу.

Из Владе Црне Горе су Управи за катастар и државну имовину наложили и да без одгађања, до окончања поступка промјене уписа, у листу непокретности унесе забиљежбу забране отуђења и оптерећења.

Влада у Подгорици је ту одлуку донијела дан уочи сједнице Скупштине општине Цетиње на чијем је дневном реду била иницијатива грађана за враћање Цетињског манастира такозваној Црногорској православној цркви.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра Велики петак Сутра Велики петак
Данас Велики четвртак Данас Велики четвртак
Сутра Велики четвртак Сутра Велики четвртак
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 37m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 33m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 37m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 30m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 27m
    0