Могуће укидање одборничке накнаде у Градској управи

12.02.2021. 21:27
3
ИЗВОР: СРНА

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић сматра да би у Републици Српској требало да буде укинута одборничка накнада јер је привилегија бити одборник у скупштини општине, односно града.

Ћосић сматра да људи, који се бирају на ове позиције, треба да буду остварени у људском и сваком другом смислу, а не да им материјална накнада и новчана признања буду стимуланс да обављају ту функцију.

- Мој став, као и људи са којима сарађујем у свом политичком дјеловању, јесте да је то одавно зрела иницијатива. Поздрављам иницијативу Градске управе Требиње - рекао је Ћосић новинарима у Источном Сарајеву.

Ћосић је изразио наду да је то само један корак напријед у ономе што мора да се уради, а то је реформа перцепције политичког дјеловања.

- Перцепција политичког дјеловања на локалном нивоу подразумијева да се чланство у било ком управном или надзорном одбору, локалном или републичком нивоу, сматра признањем и доприносом друштву, а не финансијском привилегијом. На исти начин посматрам и одборничку позицију - истакао је Ћосић.

Ћосић, који је и бивши предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, оцијенио је да би се тиме исфилтрирали у друштво које ће улогу у скупштини општине, односно града, посматрати као улогу доприноса локалној заједници, а не ону која ће се множити са новчаном накнадом - пута мјесеци, пута године, те којом би се само гледало колико ће се бенефита тако остварити.

Скупштина града Требиња усвојила је одлуку о укидању одборничког додатка у наредне четири године, осим за демобилисане борце прве, друге и треће категорије који су незапослени, с циљем помоћи здравственим радницима у борби против ширења вируса корона, за запошљавање борачких категорија и помоћ дјеци без једног или оба родитеља.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Draga 15.02.2021. 21:28
    Ukinuti pa vidjeti koliko ce ih ostati u skupstinskim klupama.To je pravi nacin da vidimo ko je zaista za opsti interes a ko za licni. Ovo treba u svim opstinama uvesti.
  • Generic placeholder image
    Crni 13.02.2021. 09:50
    Naravno da treba ukinuti. Ali ne samo tu benificiju, vec i odbornicke dodatke u svim opstinama, gradocima, nadzornim odborima.
    Pojedinci su u vise nadzornih odbora te imaju primanja pored onih "profesionalnih" namjestenickih.
    Istu inicijativu teba uputiti i u skupstinu.
    Razne komisije, koje su "jalove", brojne agencije koje nicemu ne sluze, i predstavnistva RS koje sluze samo za izvlacenje narodnog novca.
    DA VIDIM ONDA TE SRPSKE PATRIOTE.
    E tad bi i ja imao sansu da budem odbornik ili predsjednik nekog odbora.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 13.02.2021. 09:27
    Puna podrška ovom prijedlogu.Dižu se krediti i placaju glasovi i po 300 km i ko prodje opet mu se isplati.Rijetko ko prodje na pošten način i po zasluzi.Isplatiti dnevnicu i putne troškove ili dodatak ko nije zaposlen.Tek tada bi sve dobilo pravi smisao.
Повезане вијести
Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
„Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији „Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    14h 1m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    14h 6m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    14h 58m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    15h 12m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    8h 34m
    0