Moguće ukidanje odborničke naknade u Gradskoj upravi

12.02.2021. 21:27
3
IZVOR: SRNA

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra da bi u Republici Srpskoj trebalo da bude ukinuta odbornička naknada jer je privilegija biti odbornik u skupštini opštine, odnosno grada.

Ćosić smatra da ljudi, koji se biraju na ove pozicije, treba da budu ostvareni u ljudskom i svakom drugom smislu, a ne da im materijalna naknada i novčana priznanja budu stimulans da obavljaju tu funkciju.

- Moj stav, kao i ljudi sa kojima sarađujem u svom političkom djelovanju, jeste da je to odavno zrela inicijativa. Pozdravljam inicijativu Gradske uprave Trebinje - rekao je Ćosić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ćosić je izrazio nadu da je to samo jedan korak naprijed u onome što mora da se uradi, a to je reforma percepcije političkog djelovanja.

- Percepcija političkog djelovanja na lokalnom nivou podrazumijeva da se članstvo u bilo kom upravnom ili nadzornom odboru, lokalnom ili republičkom nivou, smatra priznanjem i doprinosom društvu, a ne finansijskom privilegijom. Na isti način posmatram i odborničku poziciju - istakao je Ćosić.

Ćosić, koji je i bivši predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, ocijenio je da bi se time isfiltrirali u društvo koje će ulogu u skupštini opštine, odnosno grada, posmatrati kao ulogu doprinosa lokalnoj zajednici, a ne onu koja će se množiti sa novčanom naknadom - puta mjeseci, puta godine, te kojom bi se samo gledalo koliko će se benefita tako ostvariti.

Skupština grada Trebinja usvojila je odluku o ukidanju odborničkog dodatka u naredne četiri godine, osim za demobilisane borce prve, druge i treće kategorije koji su nezaposleni, s ciljem pomoći zdravstvenim radnicima u borbi protiv širenja virusa korona, za zapošljavanje boračkih kategorija i pomoć djeci bez jednog ili oba roditelja.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Draga 15.02.2021. 21:28
    Ukinuti pa vidjeti koliko ce ih ostati u skupstinskim klupama.To je pravi nacin da vidimo ko je zaista za opsti interes a ko za licni. Ovo treba u svim opstinama uvesti.
  • Generic placeholder image
    Crni 13.02.2021. 09:50
    Naravno da treba ukinuti. Ali ne samo tu benificiju, vec i odbornicke dodatke u svim opstinama, gradocima, nadzornim odborima.
    Pojedinci su u vise nadzornih odbora te imaju primanja pored onih "profesionalnih" namjestenickih.
    Istu inicijativu teba uputiti i u skupstinu.
    Razne komisije, koje su "jalove", brojne agencije koje nicemu ne sluze, i predstavnistva RS koje sluze samo za izvlacenje narodnog novca.
    DA VIDIM ONDA TE SRPSKE PATRIOTE.
    E tad bi i ja imao sansu da budem odbornik ili predsjednik nekog odbora.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 13.02.2021. 09:27
    Puna podrška ovom prijedlogu.Dižu se krediti i placaju glasovi i po 300 km i ko prodje opet mu se isplati.Rijetko ko prodje na pošten način i po zasluzi.Isplatiti dnevnicu i putne troškove ili dodatak ko nije zaposlen.Tek tada bi sve dobilo pravi smisao.
Povezane vijesti
Šumarski tehničari postaju njegovatelji Šumarski tehničari postaju njegovatelji
Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“ Gran-pri festivala u Istočnom Sarajevu za predstavu „Palčica“
Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    15h 47m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    12h 19m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    4h 50m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    6h 40m
    3
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    17h 17m
    1