Одиграна представа "Патријарх Павле - бити човјек међу људим и нељудима"

28.06.2024. 08:35
0
ИЗВОР: srna.rs

У оквиру манифестације "Принципови дани" синоћ је у Источном Новом Сарајеву одиграна позоришна представа "Патријарх Павле - бити човјек међу људима и нељудима", по тексту Јована Јањића, у продукцији Српског позоришта из Мађарске.

Окосница ове дуо драме су духовне и филозофске поуке, којима се блаженопочивши патријарх Павле борио за мир у свијету и душама људи, те за ублажавање патњи народа страдалог у минулим ратним метежима на простору бивше Југославије.

Глумац Милан Малбаша у овој дуо драми тимачи лик патријарха Павла, а глумац Позориша на Теразијама Александар Дунић новинара који води разговор са Његовом светошћу.

- Велика је храброст ући у све то. Ја сам са доста страха ушао у овај пројекат јер није лако играти таквог човјека. То је један од најјачих Срба око којег је било најмање спора у задњих 100 година. И таквог човјека играти веома је одговорно - рекао је Малбаша вечерас Срни.

Он се захвалио свој екипи, за коју је рекао да је сјајна и да је чине велики људи попут Јањића, Дунића и свакакао Милана Руса, редитеља представе, који је и директор Српског позоришта у Мађарској.

Малбаша је напоменуо да је свака изговорена ријеч у представи аутентична.

- И, пошто је мој глас идентичан гласу патријарха Павла, то је таква цијелина да публика једноставно буде одушевљена. До сада нисам имао ниједан лапсус и свуда гдје смо наступали било је баш сјајно, а публика је остајала без даха - истакао је Малбаша.

Он је рекао да се за ову захтјевну и комплексну улогу припремао годину дана и да је Богу захвалан што је имао прилику да се опроба у овом подухвату што га је учинило веома срећним.

Малбаша је поновио да је циљ представе да се кроз умјетнички израз искаже аутентична ријеч патријарха Павла, који је био и у сјећању остао један од најузорнијих наших савременика.

- Прича о патријарху Павлу, истовремено јесте и прича о српском народу - нагласио је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Освештан Храм Светог Варнаве Исповиједника на Врањешу (ФОТО) Освештан Храм Светог Варнаве Исповиједника на Врањешу (ФОТО)
Грађани Источног Сарајева у хуманој мисији - дјеци са Космета подијељени поклони (ФОТО) Грађани Источног Сарајева у хуманој мисији - дјеци са Космета подијељени поклони (ФОТО)
Прва градска бициклијада „Сви у Пале да вртимо педале“ Прва градска бициклијада „Сви у Пале да вртимо педале“
Најчитаније
  • Пронађен младић за којим се трагало
    9h 8m
    0
  • Освештан Храм Светог Варнаве Исповиједника на Врањешу (ФОТО)
    8h 15m
    1
  • Нестао Василије Ламбета (20) из Требиња
    11h 32m
    0
  • Пијан ометао колону службених возила МУП-а
    10h 7m
    2
  • Од сутра на рецепт нових шест лијекова
    9h 53m
    0